Kanada Başbakanı etik kuralları çiğnediğini itiraf etti, “özür dileyemem” dedi

Justin Trudeau, yolsuzlukla suçlanan işverenleri savunmakla eleştiriliyor

Trudeau, "Tüm sorumluluğu kabul ediyorum" dedi / Fotoğraf: Reuters

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, geçtiğimiz aylarda iki federal bakanın istifasına neden olan uluslararası inşaat şirketi SNC-Lavalin ile ilgili yolsuzluk iddialarına ilişkin itirafta bulundu.

Etik kurallarını çiğnediğini itiraf eden Trudeau, amacının işçileri savunmak olduğunu söyledi.

Niagara-on-the-Lake bölgesinde basın açıklaması yapan Başbakan, Bağımsız Etik Komisyonu Başkanı Mario Dion’un, SNC-Lavalin’in yolsuzluk davasıyla ilgili 58 sayfalık raporunu değerlendirdi.

Tüm sorumluluğu kabul ettiğini söyleyen Trudeau, raporun bazı bölümlerine katılmadığını da ekleyerek şunları söyledi:

 “Etik kurallarını çiğnediğimiz kabul ediyorum, ancak büyük bir işverenin cezai kobuşturulmasının olumsuz sonuçlarını önlemeye çalışmak için bu yolu seçtim. Başbakan olarak görevim, Kanadalıların çıkarlarını savunmaktır. Kanada halkının işlerini kaybetmemeleri için ayağa kalktığımdan dolayı özür dileyemem”


Dion’un 58 sayfalık raporu, ekimde yapılacak genel seçim öncesi Trudeau’nun iktidarda kalma şansını azaltabilir.

SNC-Lavalin krizi nasıl başladı?

Montreal merkezli SNC-Lavalin şirketi, bünyesinde başka şirketleri de barındıran Kanadalı uluslararası taahhüt firmalarından birisi.

Eski Libya Lideri Muammer Kaddafi ve sonrasında da oğlu Saad Kaddafi ile olan ilişkileri nedeniyle 2010 yılından bu yana mercek altında olan şirket, son olarak Montreal’de aldığı süper-hastane ve köprü ihalelerinde rüşvet verdiği iddiaları nedeniyle soruşturuluyor.

10 milyar dolar yıllık cirosu olan şirkette, son davalar hariç 9 üst düzey yönetici bugüne kadar rüşvet ve usulsüzlük nedeniyle hüküm giydi.

Şirket hakkındaki söylentileri ısrarla gündeme taşıyan muhalefetin baskıları sonucu Başbakan Trudeau, 14 Ocak 2019’da Jody Wilson-Raybould’u Adalet Bakanlığından alarak, Gazilerle İlişkiler Bakanlığına atadı.

Ülke genelinde yayımlanan Globe and Mail Gazetesi, 7 Şubat tarihli manşetinde, Kanada Başbakanlık Ofisi’nin SNC-Lavalin hakkında açılan yolsuzluk kovuşturmasına müdahale etmek için Adalet Bakanı Wilson-Raybould’a baskı yaptığını yazdı.

Aynı gazetenin 8 Şubat tarihli haberine konuşan bazı hükümet yetkilileri de, SNC-Lavalin’den bazı kişilerin kovuşturmanın rafa kaldırılması da dahil olmak üzere Jody Wilson-Raybould ile görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Kanada Etik Komisyonu da, 11 Şubat'ta iddiaları araştırmak üzere soruşturma başlattı.

Gazilerle İlişkiler Bakanı Jody Wilson-Raybould, siyasi krize dönüşen gelişmeler üzerine 12 Şubat'a günü hükümetteki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Jody Wilson-Raybould’a destek veren Hazine Bakanı Jane Philpott da aynı hafta istifa ederken, gelişmelerin odağındaki bürokrat olan Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Özel Kalem Müdürü Gerard Butt da, yoğun eleştiriler nedeniyle görevini bırakmıştı. 

Kanada gündeminin ilk maddesi haline gelen iddialar hakkında Federal Parlamento Adalet Komitesi de soruşturma açmıştı.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU