Avustralya'da Aborjinlere içki yasağı geri geldi

15 yılın ardından tekrar yasağa başvurulması, ırkçılık tartışmalarını da yeniden başlattı

25 bin kişinin yaşadığı Alice Springs merkezinde herkes ya içki sebepli bir saldırının mağduru olmuş, ya da bir mağduru tanıyor (AFP/Arşiv)

Avustralya'nın Kuzey Toprakları federal bölgesinde 2022 temmuzunda alınan kararla yüzlerce Aborjin topluluğuna 15 yıldır uygulanan içki yasağı kararı kaldırıldı. Ancak bu kişilerin sosyoekonomik durumlarında bu süre zarfında herhangi bir ciddi gelişme gerçekleşmediği için damarlarda dolaşan alkol oranıyla birlikte işlenen suçlar da arttı. 

Bunun üzerine eyalette Avustralya yerlilerinin yoğun yaşadığı onlarca bölgede geçen ay tekrar içki yasakları ilan edildi. 

Bu bölgeler arasında Alice Springs civarındakiler de var. 77 yaşındaki kasaba sakini Geoff Shaw, sırf Aborjin olduğu için bu özgürlüğü tekrar kaybetmekten şikayetçi:

15 yıl boyunca bira alamadım. Ben Vietnam gazisiyim ve bir bira bile alamadım.

Bu yasağı ırkçılık ve ayrımcılık olarak görenler olduğu gibi, "kaçınılmaz" diyenler de var. Onlar ev içi şiddet gibi durumların içkiyle birlikte daha kötüye gittiğini savunuyor. 

Eyalette 2021-2022 döneminde alkolle ilişkili hırsızlık, gasp ve saldırı olaylarında yüzde 50'den fazla artış yaşandı. Avustralya'da ırka yönelik istatistikler tutulmadığı için bunları ne oranda onların gerçekleştirdiği bilinmese de hem siyasetçiler hem de Aborjin liderleri yerlileri sorumlu tutuyor. 

Geoff Shaw ise yasakların yalnızca dikkati olması gereken yerden başka noktaya çektiğini söylüyor. Bu toplumların yaşadığı problemlere kalıcı çözüm için destek sağlanması gerektiğini vurgulayan Shaw, "Bize önerecekleri hiçbir şey yok ve bunu çözmek için 15 yılları vardı" diyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alice Springs'in dış kısımlarındaki Aborjin köylerinde yaşayan hiç kimse artık içki alıp evine ya da başka bir yere götüremiyor. Bölgenin merkezinde içki satışına izin var ancak burada da yerlilere satışta zorluk çıkarılıyor. 

Uncle’s Tavern adlı barda neredeyse tamamı yerli olmayan müşteriler içkilerini içerken, hapishane gibi çitlerle ayrılan Aborjinler onlardan içki, sigara ya da yemek istiyor. 

Üçüncü dünya ülkesini aratmayan köylerinden merkeze gelen Aborjinler, Alice Springs merkezindeki suçlardan sorumlu tutuluyor. Öğle sıcağında kaçacak serin yerlere sahip olmayan yerliler, merkezin sokaklarında daha fazla görünüyor. 

2006'da medyanın Kuzey Toprakları'ndaki yerlilere yönelik ilgisi bir anda artmış ve sonrasında çoğu asılsız olduğu ortaya çıkan çocuk istismarı haberleri 15 yıllık yasağın fitilini ateşlemişti. Seçim öncesinde harekete geçen muhafazakar siyasetçiler, ırka dayalı önlemler alacaklarını duyurmuştu. 

Şimdi yeniden bir tartışma başladı. Aborjinlerin parlamentoya seslerini duyurup tavsiyede bulunacakları resmi bir yapının anayasal olarak kurulması gündemde. Karşı çıkanlarsa bunun soruna gerçek bir çözüm sunmayacağını savunuyor.

Yerli liderleri iş fırsatlarının bulunmadığı bölgede fakirliğin aile içi şiddet gibi sıkıntılara neden olduğunu vurguluyor. Ebeveynleri hapse düşen çocukların başıboş kalmasına işaret ediyorlar. Bu ortamda Aborjinlere danışmadan etmeden alınan resmi kararların bölgedeki umutsuzluğu ve nefreti büyüttüğünü savunuyorlar.

Yerlilere sağlık bilinci kazandırma konusunda çalışan Cherisse Buzzacott, "Hiçbir zaman kararlar ve tercihler bizim olmadı, hayatlarımızı başkaları kontrol ediyor. Bu yüzden değişime dair bir inanç ya da umut yok" diyor.

Gizli Vadi adındaki bir Aborjin köyünün reisi Benedict Stevens da şu ifadeleri kullanıyor:

Topluluğumdaki bazıları çalışıyor, bazıları işsiz. İşçilerin haftasonu evlerine döndüklerinde dinlenip birkaç bira içememeleri adil olmaz.

 

Independent Türkçe, New York Times, Australian Broadcasting Corporation

DAHA FAZLA HABER OKU