Dünyanın en büyük 4 günlük çalışma haftası deneyi başarılı: İşverenler de memnun çalışanlar da

Birleşik Krallık'taki şirketler verimliliğin düşmediğini ve daha az çalışanın istifa ettiğini belirtiyor

Konuyla ilgili gerçekleştirilen en büyük deneylerden birinin sonuçları belli oldu (Unsplash)

Haftalık iş günü sayısını 4'e düşürme deneyinin yapıldığı Birleşik Krallık'ta şirketler de çıkan sonuçtan memnun. 

6 ay süren ve konu hakkında yapılmış en büyük deneyde, personel değişim oranı ve işe gelmemede büyük düşüş görülürken verimlilikse büyük ölçüde aynı kaldı. 

Aralarında bankalardan fast food restoranlarına 61 farklı işletmede çalışan 2 bin 900 işçiye ekstradan bir gün daha ücretli izin verildi. Şirketlerin yüzde 90'ından fazlası deneyi sürdüreceğini belirtirken bunlardan 18'i kalıcı olarak haftalık iş günü sayısını 4'e düşüreceğini açıkladı. 

Kovid-19, neredeyse tüm dünyayı evden çalışmayı düşünmek ve uygulamaya koymak zorunda bıraktı. Pandemi sonrasında, Batı'da "Bir haftanın 5 günü boyunca toplamda 40 saat çalışmak gerekli mi?" sorusu daha çok sorulur oldu. Artık işçilerle birlikte işverenler de daha az gün çalışmanın daha etkili olabileceğini savunuyor. 

Boston College'den ekonomist ve sosyolog Juliet Schor şöyle açıklıyor: 

Başlardı pek çok işveren için mesele pandemi kaynaklı tükenişti. Şimdi çoğu, çalışanlarını elde tutma ve işe alımı dert ediyor.

Schor ve ekibi, Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ve 4 gün çalışma konusuna kâr amacı gütmeden odaklanan 4 Day Week Global adlı Birleşik Krallık merkezli sivil toplum kuruluşuyla birlikte bu deneyi gerçekleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, Haziran'dan Kasım'a kadar süren denemelerde çalışanların çoğunun daha yoğun çalışması gerekmediğini vurguladı. Toplantıları daha kısa tutmak gibi bazı çözümlerle herkese daha fazla zaman sunulduğu belirtildi. 

Verimlilik için 0'dan 10'a kadar bir sayı vermesi gereken işverenler, 6 aylık verimlilik ve performans ortalamasını 7,5 olarak ölçtü. 

İşçi tarafındaysa çalışanların yarısı pek önemli bir değişim olmadığını belirtirken yüzde 39'u stres seviyesinde azalma bildirdi. Yüzde 50'ye yakını akıl sağlığının, yüzde 37'si de vücut sağlığının düzeldiğini ifade etti. 

İngiltere'nin Leeds kentinde 13 çalışana sahip bir dijital pazarlama firmasının baş yöneticisi olan Claire Daniels, denemeye katılmadan önce kendi yaptıkları işleri analiz ettiklerini söyledi. İş gücünün yüzde 20'sinin gereksiz toplantılar ve iş seyahatleriyle harcandığını bulduklarını belirtti:

Hemen anladık ki, 4 güne sıkıştırmak gerekecek kadar iş yok.

Herkesin izinlerini ofisi boş bırakmayacak şekilde ayarladıklarını ifade eden Daniels, cironun da önceki 6 aylık döneme göre yüzde 47 arttığını vurguladı. 

Son dönemde ABD ve Kanada'daki şirketler de benzer denemeler gerçekleştirdi. Avustralya, Brezilya ve İzlanda gibi pek çok ülkede konuyla ilgili ilk adımlar atılıyor.

Unilever, Yeni Zelanda'daki ofislerinde haftada 4 gün çalışmayı denerken İspanya'da da hükümet şirketlere bu deneye katılmaları karşılığında para vermeyi planlıyor. 

İzlanda'daki araştırmacılar 2021'de yaptıkları açıklamada 2 bin 500'den fazla kişinin katıldığı, dünyanın o zamana kadarki en büyük haftada 4 gün çalışma denemesinin büyük başarıyla sonuçlandığını belirtmişti.

Diğer yandan haftada 4 gün çalışan bazı işçiler, her şeyi zamanında yetiştiremediklerini söyledi. 

Ayrıca daha büyük çaptaki denemelerde daha büyük sorunlar da çıkabilir. Şimdiye kadar deneylere küçük işverenler katıldı. 

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU