Pandemi sırasında ABD'deki hapishanelerde ölüm sayısının fırladığı tespit edildi

Kovid, kalabalık ABD hapishanelerinde hızla yayıldı

(AP)

Koronavirüs pandemisinin ilk zamanlarında ABD'deki federal ve eyalet hapishanelerindeki ölümlerin neredeyse yüzde 50 fırladığı, yeni bir veri setinde ortaya kondu. Bazı eyaletlerde ölüm oranları iki kattan fazla artış gösterdi.

Teresa Bebeau'nun arkadaşı, Güney Karolina'da parmaklıklar ardındayken Kovid komplikasyonlarından ve kanserden ölmüş. Bebeau, New York Times'a şunları söyledi:

İhtiyaç duydukları tıbbi bakımı alamadıkları için hayatını kaybeden çok sayıda kişi var.

Bu kişilerin çoğu oraya ölüm cezasıyla gitmedi ama ölüyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles Hukuk Fakültesi araştırmacıları tarafından hesaplanan veriler, ABD'de cezaevinde ölenlerin sayısının 2019'daki 4 bin 240'a nazaran artıp 2020'de 6 bin 182 olduğunu, hatta bunun genel hapishane nüfusu azalırken gerçekleştiğini ortaya koydu.

Rapordaki ek analizlere göre ölümlerdeki keskin artış oranı ABD geneline kıyasla iki kat fazla ve pandemi sırasında Kovid kaynaklı ölüm sayılarının yükselmesindeki ana nedenlerden biri olan bakım evlerindeki can kaybı artışından bile daha büyük.

Alabama, Arkansas, Güney Karolina ve en kötü durumdaki Batı Virginia gibi eyaletlerde ölüm sayıları daha da yüksek oranlarda arttı. Verilere göre 2020'de Batı Virginia'da her 10 bin mahkumdan 96'sı öldü.

Araştırmacılara göre aşırı kalabalıklaşma, kişisel koruyucu donanım ve aşılara erişimdeki yavaşlık ve hapishane nüfusunun yaşlanması gibi faktörlerin hepsi ölümlere giden yolu açtı. Adalet Bakanlığı, 2019 itibarıyla ABD nüfusunun yüzde 21'inin 50 yaşından büyük olduğunu açıklamıştı. Bu, hastalığa karşı daha yüksek risk altında bulunan bir nüfus demek.

The Independent'ın aktardığı gibi Kovid, ABD'de göçmen gözaltı merkezleri gibi diğer nezarethane yapılarında da kriz yaratmıştı.

Bir çalışmada, tutuklulardaki aylık vaka oranının genel nüfustan 13,4 kat yüksek olduğu hesaplanmıştı. İnsan Hakları için Hekimler örgütünün ülke genelindeki tutuklularla yaptığı anket, neredeyse hiçbirinin sosyal mesafe kurallarına uyamadığını ve 27 kişinin, gözaltı merkezlerine yeni tutuklular girdiğinde karantinaya alınmadıklarını bildirdiğini ortaya koymuştu.

Kamerunlu bir sığınmacı olan Gabriel, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza'nın göçmenlere ilk aşılarını sallantılı bir şekilde dağıtmayı sürdürdüğü Mart 2021'de The Independent'a şöyle konuşmuştu.

Çok fazla koronavirüs vakası yaşadık. Hastalığın size bulaşmasını engellemenin hiçbir yolu yok. Özellikle başlangıçta dışarıdan birilerini getirmeye devam ettiler.

Uyuyorsunuz ve ertesi gün yanınızda uyuyan yeni biriyle karşılaşıyorsunuz ve size dışarıda tutuklanıp buraya getirildiğini söylüyor. Bu bizi korkutuyordu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU