Washington Post, depremin ardından Türkiye'deki Suriyelilere gösterilen öfkeyi yazdı: "Hepimiz kötü değiliz"

Bazı sığınmacılar AFAD'ın kendilerine çadır vermediğini öne sürdü

Suriye'nin Halep ilindeki Afrin ilçesine bağlı Cinderes beldesinde, depremde yaşamını yitirenlerin gömülmesi için toplu mezarlar açılmıştı (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Türkiye'deki depremden etkilenen Suriyelilerin yaşadıklarını yazdı.

WP, 10 yıl önce Halep'ten Kahramanmaraş'a geldiğini söyleyen Ebu Hüseyin'in şu sözlerini aktardı:

Burada sokakta kaldık. Gerçi depremden önce bile Suriyeliler neredeyse sokakta yaşıyordu.

AFAD'a çadır başvurusu yaptıklarını söyleyen 5 çocuk babası Hüseyin, henüz kalacak yer bulamadıklarını savundu. Türklere çadır verildiğini söylediğindeyse bir AFAD yetkilisinin kendisine bağırdığını öne sürdü.

"Depremden sonra öfkeyle karşılaşan Türkiye'deki Suriyeliler yeniden kara kara düşünüyor: Nereye gideceğiz?" başlıklı haberinde WP, Hüseyin'in eniştesi Ahmet'inse şu sözlerine yer verdi:

Bize, 'Suriyeliler kenara çekilin' diyorlar. Başka bir yere gittiğimde de 'Bu çadırda Suriyeliler var, burayı boşaltın, Türkleri yerleştirin' dediklerini duydum.

Haberde, Hüseyin'in kızı Museyra'nın Türklerle ilgili şu sözleri de aktarıldı:

Sinirleri bozuk. İlk defa başlarına böyle bir şey geliyor. Bizse buna alışığız. Suriye'de yerimizden edildik ve buraya gelmek zorunda kaldık. Duruma alıştık. Fakat onlar zorlanıyorlar.

Kimliğini paylaşmayan bir Suriyeli gönüllüyse, bir sivil toplum kuruluşunun (STK) Hatay'daki yardım çalışmalarına katıldığını, eşyaları koymak için kullandıkları depoya gelen bir Türk istihbarat çalışanının kendisine saldırdığını öne sürdü.

WP, gönüllünün şu iddialarını aktardı:

Bana bağırarak 'Hatay'daki Suriyeliler cesetleri yağmalıyor, milletin eşyasını çalmak için ellerini kesiyorlar' dedi. Ben de ona 'Hepimiz kötü değiliz' diye yanıt verdim.

Habere göre STK gönüllüsü, polisi aradıktan sonra istihbarat çalışanı olduğunu öne süren kişinin kendisine vurmaya kalkıştığını iddia etti. Gönüllü, daha sonra polisin gelerek ortalığı yatıştırdığını ileri sürdü. WP, söz konusu olayın Hatay'ın hangi ilçesinde yaşandığına dair bilgi paylaşmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan haberde depremin ardından en az 4 bin Suriyelinin, Bab el-Hava Sınır Kapısı'ndan geçerek ülkelerine göndüğü de bildirildi.

WP'nin görüştüğü 50 yaşındaki Ebu Enes, ailesiyle Antakya'da yaşadıkları evin depremde yerle bir olduğunu ve annesini görmek için İdlib'e bağlı Atme'deki kampa gideceğini söyledi.

Haberde, Hatay'da evi yıkılan ve ülkesine dönmek için sınır kapısında sıraya giren Suriyeli Ahmet Süleyman'ınsa şu sözlerine yer verildi:

Bizim için orada bir şey kalmamıştı ama artık burada da bir şey yok.

WP, Türkiye'nin 12 yıl önce Suriye'de başlayan iç savaştan kaçan yaklaşık 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını da hatırlattı.
 


Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 46 bin kişinin ölümüne neden oldu.

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.



Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU