Deprem bölgesindeki faaliyetlere katılanlar son durumu anlattıyor: "İnsanlar umutsuzca bölgeyi terk ediyor"

Türkiye, art arda yaşanan iki büyük depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. Yaşamını yitirenlerin sayısı bugün itibarıyla 18 bin 300'ü geçti. Bölgede 100 binden fazla personel bulunuyor ama hala yardımların bazı bölgelere ulaşamadığı bilgisi geliyor

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 5'inci güne girildi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFAD'ın verdiği bilgilere göre bölgede şu ana kadar bin 509 artçı deprem meydana geldi.

10 kentte büyük yıkıma yol açan depremde Türkiye genelinde şimdiye kadar 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölüm yıkık ve hasarlı olduğu tespit edilmiş durumda.

Can kaybı 18 bin 340'ı geçti

Endişe veren bir diğer gelişme de artan can kayıpları, çünkü her dakika kayıplar artıyor.

Bugün saat 08.30 itibariyle can kayıplarının sayısı 19 bin 875'e yaralı sayısı da 79 bin 717 kişiye yükseldi. 

Deprem bölgesinde 100 binden fazla personel görev alırken hala yardım ulaşmada eksiklik ve aksaklıkların olduğu bilgisi geliyor.

 

Elbistan
Depremin merkez üslerinden biri olan Elbistan'ın havadan görüntüsü / Fotoğraf: AA

 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) bölgedeki yetkilileri son gelişmeleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

"Bir çorba bile bulamadık diyen insanlar gördük"

DİSK Örgütlemeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, depremde ilk Hatay ve Samandağ bölgesine gittiklerini, şehrin adeta yok olduğunu gördüklerini söyledi.

İlk günlerde özellikle insanların enkaz altındaki yakınlarının kurtarılma talebinin olduğunu aktaran Çalışkan, "Birçok insan enkaz altında sesler duyduklarını ama bir türlü yardıma koşacak, enkaz altından çıkaracak kimseye ulaşamadıklarını ve bir süre sonra da seslerin kesildiğini söylediler. Çok kötü bir durumdu" dedi.

Bölgede havanın çok soğuk, insanların enkazın altında kalmasının yanı sıra maalesef soğuktan ölme durumlarının söz konusu olduğunu aktaran Çalışkan, "Depremzedelerin barınma, soğuktan korunma, açlık, susuzluk, tehlikesi var. Akaryakıt istasyonlarında kuyruklar var. Pet şişe ve küçük bidonlarla benzin alıp ısınmak isteyen insanların kuyruğu var. Bir çorba bile bulamadık diyen insanlar gördük" diye konuştu.

 

Cenazeler defnediliyor
Çalışmalar devam ederken bir yandan da cenazeler defnediliyor / Fotoğraf: AA

 

"Bölgede büyük bir göç ve kaçış var"

Benzer durumun tüm deprem bölgesinde yaşandığının altını çizen Çalışkan, "Hatay'da çok büyük yıkım olduğu için özellikle orayı anlatıyorum" dedi ve devamında şunları kaydetti:

İnsanlar kenti terk ediyor. Enkaz başında umudunu kaybedenler kentleri terk ediyorlar. Bölgede büyük bir göç ve kaçış var. Yaşamdan umudunu kesenler ve cenazesini bulup defnedenler bir an önce bölgeyi terk ediyorlar. Bölgenin tamamında durum aynı. Şu an depreme en uzak bölge olan Diyarbakır'a gidiyorum. Burada 250'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği bilgisi geldi. Burada böyleyse diğer bölgelerde durumu varın siz düşünün."

"Malatya'dan binlerce kişi yakın köylere gittiler"

KESK Malatya Koordinatörü Hasan Akdemir de bölgede enkaz altında insanlar olduğu için arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Kentte birçok binanın yıkıldığını ve inanların evlerine giremediğini belirten Akdemir, "Zaten girecek durumda da değiller. Malatya'nın yaklaşık yüzde 20'si yakın köylere gittiler" ifadelerini kullandı. 

 

deprem
Bir cana daha ulaşılır umuduyla arama kurtarma çalışmaları devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Belediye ve valiliğin kentte insanların tahliyesini kolaylaştıracak bir çalışmasının olmadığını belirten Akdemir, "İnsanlar kentten kaçmak istiyor. Şu an otobüsler tamamen dolu. Belediye ve valilik bu işi düzgün yapmış olsaydı insanların birçoğu istedikleri yere gidebilirlerdi ve hizmet daha kolay olurdu, kent rahatlamış olurdu ama yapamadılar" değerlendirmesinde bulundu.

"Çok yardım geliyor ama insanlara ulaşmada sıkıntılar var"

Depremin üzerinden bu kadar süre geçmesine rağmen hala çadır eksikliği olduğu bilgisini paylaşan Akdemir, "İnsanlar çadır bulamıyor. Günler geçmesine rağmen hala insanlar arabalarında kalıyorlar" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Kentte yakıt sıkıntısı var. İlk 3 gün akaryakıt istasyonlarında benzin yoktu. İnsanlarımız kendi araçlarında ısınmak için bile yakıt bulamadılar. Kentte büyük bir sıkıntı var. Gerçekten de dışardan çok yardım geliyor. İnsanlar bu konuda duyarlı ama bu yardımların ulaştırılması konusunda eksiklikler var. Aldığımız duyumlara göre birçok yerde yüzlerce yüklü tır bekletiliyor, çünkü birçok yere ulaşma şansları yok. Ayrıca birçok bekleme yerleri var ve insanlar bekliyorlar. Orada bir organizasyon yapılarak sabahları çorba verilebilir. Kentte bu tür eksiklikler var."
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU