Deprem bölgesinde en çok hangi malzemelere ihtiyaç var? Mahruki ve Gökçe: Önce insanları soğuğa karşı korumalı

Meydana gelen afetten sonra yapılacak yardımların organize edilmesi de hayati öneme sahip. Bir karmaşa yaşanmaması için yardımların AFAD üzerinden yapılması gerektiği ifade ediliyor. Mahruki ve Gökçe nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı

Deprem sonraıs ilk ihtiyaç duyulan malzemeler açıklandı / Fotoğraf: AA

Depremden etkilenen illere yardım gönderilmesi için ülke genelinde seferberlik ilan edilmiş durumda.

Bu süreçte yardım edilmesi kadar yapılan yardımların organize halde yapılabilmesi de önemli.

Aksi durumda başka aksaklıklara neden olacağı da görülebiliyor.

 

Haluk Levent'ten yardım uyarısı

Ahbap Derneği'nin kurucusu müzisyen Haluk Levent sabah saatlerinde yaptığı paylaşımda yardımların organizeli bir şekilde dağıtılmasına dair şöyle bir uyarıda bulundu:

Böyle bir felakette bu ülkeye kötülük yapmak istemiyorsanız lütfen ama lütfen şehrin valilikleriyle görüşmeden yardım yollamayın. Her şey tıkanıyor. Şimdiden 'şu kadar kamyon yollayalım şuraya şunu yollayalım' gibi twitler gördüm. Yapmayın! Etmeyin! Çalışmalar felç oluyor sonra." 

İHH'da acil ihtiyaçları açıkladı

Levent'in uyarıda bulunduğu karmaşanın yaşanmaması için çalışmalar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı yani AFAD tarafından organize ediliyor.

Peki depremde ilk olarak nelere ihtiyaç var?

İnsan Yardım Vakfı (İHH) tarafından yapılan açıklamada deprem bölgelerinde acil ihtiyaç duyulan malzemeler şu şekilde sıralandı:

Battaniye, çadır, ekmek, su, yağmurluk, mat, elektrikli ısıtıcı, konserve hazır gıda, soğuk sandviç, meyve suyu, ışıldak, bebek bezi, hijyen malzemeleri, mont, bot, enerji verici gıdalar (çikolata, kek gibi)..." 

 

nasuhmahruki.jpg
Nasuh Mahruki de deprem sonrası kurtarma çalışmalarında bulunmuştu / Fotoğraf: AKUT

 

"Kriz merkezlerinin aktif çalışır hale gelmesi gerek"

Depremde akıllara gelen bir soru da yardım çalışmalarının nasıl organize edilmesi gerektiği.

Bu soruyu AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki'ye sorduk.

Mahruki, deprem yardımlarının ulaştırılmasında koordinasyonun en önemli konu olduğunu kaydetti. 

"Doğru bilgi bu süreçte en önemli konu" diyen Mahkuri, "Bunun için kriz merkezlerinin aktif çalışması gerekiyor. Bütün bilgilerin burada toplanıp çalışmaların kriz merkezlerinden yönlendirilmesi lazım. İşte yavaş yavaş o koordinasyon oluşacaktır. Şu an herkes bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Ulaşım problemi de var. Yani o nedenle bir an önce bu sistemi kurulmak durumda" dedi.

 

çadır.jpg
Depremde evleri hasar gören insanlar için temel ihtiyaç öncelikle barınma sorunu. Van Depremi'nden sonra kurulan çadırlar görülüyor / Fotoğraf: AA

 

Soğuğa karşı koruyucu kıyafetler öncelik

Mevsim şartlarına ve havanın soğuk oluşuna dikkati çeken Mahruki, "Kış koşulları, dışarıda kalan insanlar için de çok büyük bir problem. Bu şartlarda uzun süre dayanamaz insanlar. Önce soğuk iklime karşı dışarıda kalan insanlar için uyku tulumu, polar, battaniye kıyafet gibi, özellikle çocuklar için mont, bot, ayakkabı, eldiven gibi şeylerle hazırlanmalı" diye konuştu.

"Kurtarma ekiplerini de unutmamak lazım"

Arama-kurtarmada çalışacak görevlilerin kullanacağı kişisel koruyucu malzemelerin hazırlanmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Mahruki, "Tabii ki birtakım tıbbi malzemelere ihtiyaç olacaktır mutlaka. Yapılacak yardımlar AFAD üzerinden gönderilmelidir" ifadelerini kullandı. 

 

cemalgökçe.jpg
Cemal Gökçe de öncelikle barınma sorununa dikkat çekti

 

"Bir an önce çadırlar kurulmalı"

İnşaat Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı olan Cemal Gökçe ise bir an önce çadır kentlerinin kurulması gerektiği uyarısında bulundu. 

17 Ağustos 1999 depreminde İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı görev yaptığını hatırlatan Gökçe, deprem sürecini yakından takip etmiş, kamuoyuna yönelik birçok açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Depremin ardından ilk planda çocukların ve yaşlıların düşünülmesi gerektiğini anımsatan Gökçe, "Onların ihtiyaçları belli. Çocuk bezleri, su, giysi. İkinci planda doktorsuz, geçici yarayacak ilaçlar. Daha sonra barınma, yiyecek, içecek. Sokakta bırakmamak lazım şeklinde konuştu. 

Cemal Göçke, şunları ifade etti:

1999 depreminde ağustos olması nedeniyle insanlar üzerine bir şey almadan sokakta kalabildi. Şimdi çok hızlı bir şekilde çadırların kurulması lazım. Ancak bu soğukta insanların dışarıda hastalanma ihtimalleri var. Gıdadan daha önemlisi başlarını örtecek bir yeri oluşturulması lazım hemen ve hızla. Diğerleri çözülür. Kimse açlıktan ölmüyor onu gördük yaşadık.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU