İran rejimi sadakat satın almak için aile mücevherlerini satıyor

Emekli veya görevden alınan subaylar, bir geri dönüşüm planına girişmeden önce sistemin geleceğine yeterince güveniyorlar mı?

Fotoğraf: AA

Bir otokrat, destek tabanı popüler protestolarla sarsıldığında ne yapar?

Geleneksel cevap şudur: Ayrıcalıklarını artırarak destekçilerine güven vermeye çalışır, böylece onlara statükoyu korumada daha büyük bir avantaj sağlar.

İslam Cumhuriyeti'nin 'Yüce Rehberi' Ayetullah Ali Hamaney'in yapmaya çalıştığı da budur.

İran tarihindeki en büyük özelleştirme planı için bir kararname çıkararak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta açıklanan program, 23 yıl önce başlatılan ilkinden bu yana türünün yedinci örneği.

Yeni program dört yenilik sunuyor:

İlk olarak, önceki programlardan farklı olarak satılabilecek maddi varlıklara bir sınırlama getirmiyor.

İkincisi, Bakanlar Kurulu ve İslam Şurası (yedek parlamento) aracılığıyla her bir vaka için (her biri ayrı ayrı) gözetimden feragat eder.

Üçüncüsü, plan için herhangi bir zaman çizelgesi belirlemedi ve yedi kişilik bir koroya uygun gördükleri sürece devlet varlıklarını satma hakkı verir.

Son olarak; uygulamayı denetlemesi için yedi kişilik bir komite atar ve onlara programla ilgili herhangi bir kovuşturmaya karşı geri alınamaz bir dokunulmazlık verir.

Bu son nokta özellikle önemlidir, çünkü hepsi İran Devrim Muhafızları Kolordusu (DMO) ile bağlantılı birkaç kişiye, mülkiyeti belirsiz kamu varlıklarını istedikleri kişiye devretme yetkisi verir.

Siyasi destek satın alma veya sürdürme aracı olarak tavizlerin dağıtılması, 1979'daki başlangıcından bu yana İslam Cumhuriyeti'nin bir özelliği olmuştur.

1980'de, iktidarı ele geçirdikten aylar sonra Ayetullah Ruhullah Humeyni, resmi devlet yapılarının kapsamı dışındaki mülklere el koymak için büyük bir kamulaştırma planını onaylamıştı.

Plan kapsamında binlerce molla veya molla gibi giyinip sakal bırakan kişiler, anında yaratılan 'İslami hayır kurumları' adına özel mülklere el koydu.

1985'te İslami İçişleri Bakanlığı, çoğu durumda ülkeden kaçan kişilere ait olan 75 binden fazla işyerine ve özel eve el konulduğunu bildirdi.

El konulan mal, İslam hukukuna göre 'ganimet' veya 'savaş ganimeti' olarak tanımlandı ve Humeyni, el konulan mal içinde namaz kılmanın yasal olarak kabul edilebilir olduğunu iddia eden bir fetva yayımladı.

Bunun ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ebu'l-Hasan Beni Sadr ve Başbakan Mir Hüseyin Musevi hükümetleri, kamu sektörünün ekonomideki payını artıran devasa bir kamulaştırma planını uygulamaya koydu. Şah döneminde bu oran yüzde 55'ten yüzde 70'e çıktı.

Yeni rejim, planı, erkekler için iş yaratarak ve serveti devrim öncesi iş seçkinlerinden yeni ortaya çıkan devrimcilere aktararak destekçileri ödüllendirmek için kullandı.

Bir örnek vermek gerekirse, Hizbullah'ın ilk kurucusu Ayetullah Hadi Gaffari bir anda İran'ın en büyük çorap üreticisinin CEO'su oldu.

Ancak 1990'ların başında mollalar, rejime meydan okumak için devrim sonrası bir burjuvazinin ortaya çıkmasından korkuyorlardı.

Bu tehlikeden kaçınmak için dönemin Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, kamu ve özel sektör yasalarından bağımsız, siyasi mollalar ve onların askeri ve güvenlik müttefikleri tarafından kontrol edilen ekonominin bir kamu-özel sektörü fikrini ortaya attı.

Yeni plan, rantiye ekonomisinin bel kemiği haline geldi ve bu sayede yalnızca zenginlik yaratan fırsatlara erişim garanti edilmiyor. Ancak bununla birlikte olağan kamu hizmetleri de tek bir kanaldan yürütülüyor: Rejime ve Rehber'e sadakat.

Bu hibrit sektör, 400'den fazla vakıf, çeşitli büyüklükteki hayır kurumları ve özel gruplardan oluşmaktadır: 'İmam Yardım Komitesi', 'İmamın Emirlerini Uygulama Komitesi', türbelerle ilgili fonlar ve mülkler ve İslami bankalar, sözde faizsiz İslami bankalar, sigorta şirketleri ve birçok gerçek veya hayali kooperatif, çoğunluğu petrol endüstrisi ile ilgili olan 30'dan fazla yeni kurulmuş danışmanlık ve hizmet şirketi.

Hibrit sektör ayrıca dört havayolu, altı nakliye hattı, birkaç otomobil üreticisi, ülkenin en büyük genel inşaat müteahhidi ve birkaç holding ve yatırım grubunun mülkiyeti ile ulaşım endüstrisine doğru genişledi.

DMO ve düzenli orduya bağlı dört süpermarket zinciri, bir oteller ve tatil köyleri zinciri ve son olarak, cep telefonları ve posta dahil olmak üzere iletişim endüstrisinin ele geçirilmesi, sektörün payını önemli ölçüde artırdı.

Sektörde DMO, normal gümrük kanallarından geçmeden malları ithal ve ihraç edebildiği 25 limanı kontrol ediyor.

İlk resmi özelleştirme planının başlatıldığı 2000 yılına gelindiğinde hibrit sektör ulusal ekonominin yüzde 20'sini temsil ediyordu.

İranlı ünlü ekonomist Prof. Dr. Hasan Mansur'a göre, 2022'de kamu sektörü ekonominin yüzde 61'ini, hibrit ekonominin yüzde 39'unu ve küçülen geleneksel özel sektörü oluşturdu.

Rantiye ekonomisinin ortaya çıkışı, çoğunlukla Devrim Muhafızları generallerinin dahil olduğu, art arda gelen yolsuzluk skandallarıyla anlatılabilir.

DMO ile ilgili konularda Fransız bir uzman olan Stephane A. Dudoignon, Rafsancani'nin ikinci cumhurbaşkanı döneminde yolsuzluğun sistemik hale geldiğini, bunun da artık kuralın bir istisnası değil, daha çok kuralın kendisi olduğu anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Bunun bir yaşam biçimi haline geldiğini söyledi.
 


Zaman zaman skandallar rejimi, bir zamanlar 'DMO'nun ekonomik beyni' olarak bilinen Mesud Mehrdadi gibi bazı üst düzey Devrim Muhafızları subaylarını tutuklamaya ve göstermelik davalar düzenlemeye zorladı.

Kudüs Gücü'nün ilk Komutanı Tuğgeneral Ahmed Vahidi, Muhammed Bakır Galibaf, Hüseyin Tala, Muhammed İsmail Kevseri, Rüstem Kasımi, Kudüs Gücü Fonu'nun Genel Sekreteri Huşeng Allah-dad, Cemaleddin Aberumand gibi DMO'dan birçok önde gelen şahsiyet 1989'dan beri iddia edilen yolsuzluk davalarında anıldı.

Öldürülen Korgeneral Kasım Süleymani'nin İran, Irak, Suriye ve Lübnan'daki 20'den fazla şirketin ana hissedarı olduğu ve Kudüs Gücü'nün kendisini Bakanlar Kurulu veya Meclis'in yasal incelemesinden muaf tutan gizli bütçesini kontrol ettiği belirtildi. Kamu varlıklarının seçilmiş destekçilere devri bu nedenle rutin bir işlemdir.

Genellikle bir DMO kıdemli subayı veya kıdemli bir molla olan destekçi, devlete ait bir varlığı daha düşük bir fiyata satın almak için genellikle devlete ait bir bankadan düşük faizli bir kredi alır ki bu bir formaliteden başka bir şey değildir.

Varlık elde edildikten sonra, yeni sahibi bir şirket kurar ve onun parçalarını başkalarına satarak ona büyük bir kâr sağlar. Kazançların bir kısmı genellikle hemen diğer ülkelerdeki banka hesaplarında saklanır.

Bu plan aynı zamanda rejimin DMO ve düzenli ordunun her yıl ürettiği çok sayıda tuğgeneral ve generali iş adamı olmaları için geri dönüştürmesine yardımcı oluyor.

Subay Kolordusu'nun mevcut tasfiyesi, son özelleştirme planına biraz ivme kazandırıyor.

Bununla birlikte, geriye bir sorun kalıyor:

Emekli veya görevden alınan subaylar, bir geri dönüşüm planına girişmeden önce sistemin geleceğine yeterince güveniyorlar mı?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU