Erdoğan: 14 Mayıs 2023’ün seçim için en uygun tarih olduğunu düşünüyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mecliste gereken çoğunluğun sağlanamaması halinde Cumhurbaşkanı olarak biz, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılabilmesini temin edecek bir takvimle kararımızı alıp süreci başlatacağız” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Haziran’da yapılması planlanan 2023 seçimlerini güncelleme kararı aldıklarını, bunun en uygun tarihinin de 14 Mayıs 2023 Pazar günü olduğunu belirtti.

Erdoğan, kabine sonrası yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin normal tarihi olan 18 Haziran’ı hem Kurban Bayramı arifesi ve hac dönemine hem üniversiteye hazırlanan çocuklarımızın sınav takvimine hem de ilk ve ortaöğretim okullarımızın tatiline denk gelmesi sebebiyle güncelleme ihtiyacı duyduk” dedi.

“Siyaset kurumu olarak milletin taleplerini karşılamanın yanı sıra millî iradenin en yüksek katılımla, en ideal şartlarda tecellisini sağlamakla sorumluyuz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu anlayışla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda 14 Mayıs 2023’ün seçim için en uygun tarih olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Erdoğan, “Bu tarih güncellemesini anayasamıza göre beşte üç çoğunlukla Meclisimiz yaparsa memnuniyet duyarız. Mecliste gereken çoğunluğun sağlanamaması halinde Cumhurbaşkanı olarak biz, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılabilmesini temin edecek bir takvimle kararımızı alıp süreci başlatacağız” ifadesini kullandı.

Erdoğan’dan İsveç’in NATO üyeliğine kırmızı kart

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına sert tepki gösteren Erdoğan, “Hiçbir birey, ne Müslümanların ne diğer din ve inanç mensuplarının kutsallarını aşağılama özgürlüğüne sahip değildir. İsveç'teki çirkin eylem en başta Müslümanlar olmak üzere insanların temel hak ve özgürlüklerine saygı duyan herkese yapılmış hakarettir. Haçlı Seferlerinden beri Avrupa'da İslam ile Türk kavramının eş tutulduğunu biliyor, bundan da milletçe iftihar ediyoruz. Rabbimizin koruması altındaki Kuran-ı Kerim, bir Haçlı artığının onun nüshasını yakmasıyla asla zarar görmez. Büyükelçiliğimiz önünde böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenler NATO'ya üyelik başvuruları konusunda bizden herhangi bir hayırhahlık beklemesin” dedi.

İsveç’e, “Terör örgütü mensupları ve İslam düşmanlarını bu kadar seviyorlarsa, ülkelerinin savunmalarını da onlara havale etmeleri" tavsiyesinde bulunan Erdoğan,  “Türkiye Cumhuriyeti'nin veyahut Müslümanların dini inancına saygı göstermiyorsanız, bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz” diye konuştu.

Vergi cezası ve ehliyet affı

Erdoğan, vergi dairelerine 31 Aralık 2022'den önce 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşların cezalarının tahsilinden vazgeçtiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yükseköğrenim kredisinin endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesini mümkün hale getiriyoruz" dedi.  

Kamu alacaklarına düzenleme getirildiğini bildiren Erdoğan, “Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere borçlarının cezalarını kaldırıyoruz” ifadesini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Tüm bu borçlara belirli oranla güncelleme ve taksit imkanı getiriyoruz. Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacak.

“Sürücülerimizin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralamalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerden kaynaklanan ceza puanlarını siliyoruz” bilgisini paylaşan Erdoğan, “Yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanı silinecek ve bu sebeple geri alınan 10 bine yakın ehliyetin iadesi sağlanacak” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU