Yahudi muskası kalp krizlerini önleyebiliyor

Fotoğraf: Reuters

Yahudiler tarafından kola takılan bir tür muskanın hem kalp krizlerini önleyebileceği hem de kalp krizi geçirenlerde hasarı son derece azaltabileceği bilimsel bir araştırmayla ortaya kondu.

Bu araştırma tıp dünyasının muteber dergilerinden biri olan Plos One'da yayımlandı

Size önce kısaca bu Yahudi muskasından bahsetmek istiyorum.
 


Bu muskaya Tefillin adı veriliyor.

Deri şeritler halinde parmaklardan başlayarak kola pazı bölgesine kadar sıkıca ama kan akımını tamamen engellemeyecek şekilde sarılıyor.

Bu 13 yaşını bitiren her Yahudi erkeğin sabah ibadetlerinde takması gereken bir muska. 

30 dakika kadar kolda kalıyor, sağ kolunu kullananlar muskayı sol kollarına, solak olanlar ise sağ kollarına takıyorlar. 
 

Fotoğraf AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Daha önce yapılan araştırmalarda bölgeye giden kan akımının engellenmesinin daha sonra aynı bölgede daha uzun süreli bir kan akımı kısıtlaması olduğu zaman orada meydana gelebilecek hasarları önleyebileceği, hayvan deneylerinde ve laboratuvar araştırmalarında gösterilmişti. 

Bu araştırmayla buna yeni bir netice daha eklendi. 

Araştırmaya göre, kolun bu şekilde sıkıca ama kan akımını engellemeyecek şekilde sarılması, o bölgeye giden kan akımını azalttığı gibi, bunun koldan çok uzak olan organlarda yani mesela kalpte de etkilerinin olabileceği belirlendi. 

Buna göre kan akımının kolda bu şekilde sınırlandırılması, kalbin bir pıhtıyla damarlarının tıkanması durumunda meydana gelen hasarları ve aynı zamanda o damardaki pıhtı ortadan kaldırıldıktan sonra yeniden kanlanmanın yarattığı bazı problemleri önleyebileceği, bu hasarları giderebileceği belirlendi. 

Bu sonuç aynı zamanda Yahudi erkeklerde kalp krizlerinin daha az görülmesi ve kalp krizine bağlı ölümlerin daha az olmasını da açıklıyor.
 

Reuters 2.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

14'ü erkek, 16'sı kadın olmak üzere toplam 30 kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarının herkes için geçerli olduğunu söylemek elbette mümkün değil.

Bu kanaate varabilmek için araştırmanın daha fazla katılımcı üzerinde daha geniş kapsamlı ve daha ayrıntılı olarak tekrarlanması icap ediyor.

Fakat bu vesileyle şu gerçekleri size bir kere daha hatırlatmak istiyorum. 

Kalp krizleri, felçler gibi bugün bütün dünyada bir numaralı ölüm sebepleri içinde yer alan hastalıkların hemen hemen tamamına yakını hayat tarzındaki hatalardan, eksiklerden ortaya çıkıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biz sağlıklı yaşamanın tüm unsurlarını yerine getirdiğimiz zaman kalp krizlerini de felçleri de diğer kalp damar hastalıklarında da önlememiz veya bunlar başımıza geldiğinde bunlara en az hasarla, zararla atlatmamız mümkün. 

Bunların başında bir kere daha hatırlatmak gerekirse, sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmek geliyor. 

İkinci sırada ise yeteri kadar hareketlilik;

Kendimizi öyle kan ter içinde bırakmadan, fazla yormadan sürekli olarak hareket etmek, yürümek, bütün eklemleri çalıştıracak egzersizler yapmak. 

Sigara, alkol kullanmamak, yeterli uyku ve tabii ki benim "M vitamini" diye isimlendirdiğim maneviyat, moral, motivasyon, müzik, mizah ve muziplikten de yeteri kadar istifade etmek.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU