Aktivistler Avrupa genelindeki otomobil reklamlarını "ele geçirdi"

İklim protestocuları, Avrupa çapında reklam panolarına huzur kaçırıcı afişler yapıştırdı

Aktivistler Avrupa kentlerinde reklam panolarına kendi afişlerini yapıştırdı (Brandalism)

İklim aktivistleri Toyota ve BMW'nin "aldatıcı" reklamlarına karşı çıkmak için Belçika, Fransa, Almanya ve İngiltere'deki 400 reklam panosunu ve otobüs durağını "ele geçirdi".

Protestocular, Toyota ve BMW'nin reklamlarına dikkat çekmek için Avrupa genelindeki reklam panolarına huzur kaçırıcı afişler yapıştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivistler, Toyota ve BMW reklamlarında Elektrikli Araç (EV) yelpazesini vurgulasa da Greenpeace'in raporuna göre iki üreticinin de hâlâ kirletici içten yanmalı motorlu araçların satışına büyük yatırım yaptığını iddia ediyor.

Bununla birlikte Toyota, 2040'a kadar Avrupa'da ve 2050'ye kadar da küresel çapta karbon nötrlüğüne ulaşmaya dair sağlam taahhütler verdiğini öne sürüyor.

Subvertisers International, Brandalism ve Yokoluş İsyanı'ndan iklim aktivistleri tarafından yerleştirilen ilanlar Londra, Berlin, Stuttgart, Paris, Nantes, Brüksel, Gent, Bristol, Derby, Glasgow, Norwich, Brighton, Exeter ve Reading'deki otobüs duraklarında, reklam panolarında ve metrolardaki reklam alanlarında yer alıyor.
 

Yeşil aklama1
Aktivistler, Toyota'nın araçlarına yeşil aklama yaptığını öne sürüyor (Brandalism)

 

Aktivistler, büyük kirleticilerin yanıltıcı çevrecilik iddialarını önlemek için hükümetlerden daha katı politikalar talep ediyor ve yüksek karbonlu ürünlerin reklamlarına son verilmesi için tütün ürünlerindekine benzer bir mevzuat çağrısında bulunuyor.

Brandalism sözcüsü Tona Merriman, panolarda kapattıkları reklamları "aldatıcı" diye niteledi:

Toyota ve BMW, şehir içindeki mahalleleri tıkayan aşırı büyük SUV modellerini tanıtmak için kurnaz pazarlama kampanyaları kullanıyor. Elektrikli SUV'lar çözüm değil: Çoğu park alanı için çok büyükler ve uzun tampon boyutları ve aşırı ağırlıkları; kazalara karışan yayalar, özellikle de çocuklar için artan bir risk oluşturuyor.

 

Yeşil aklama2

Aktivistler, büyük kirleticilerin yanıltıcı çevrecilik iddialarını önlemek için hükümetlerden daha katı politikalar talep ediyor (Brandalism)


Bir Toyota sözcüsü şöyle konuştu:

Toyota, Avrupa'da AB tarafından konan filo CO2 salım hedeflerinden sürekli olarak daha iyisini yaptı. Aslında bu alanda 20 yıldır lider konumdayız. İleriye dönük olarak Toyota, Avrupa'daki yeni araç satışlarından kaynaklanan CO2 salımlarını 2030 itibarıyla yüzde 50'den fazla, 2035'ten itibaren yüzde 100 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. Bu da tüm araçlarımızın sıfır salımlı olacağı anlamına geliyor.

2035'e kadar olan geçiş döneminde, karbon salımlarını mümkün olan en kısa sürede ve mümkün olduğunca azaltmak için çoklu teknoloji çözümlerinin gerekli olduğuna inanıyoruz. Nihayetinde, ister bataryalı elektrikli araçlar (BEV), ister hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEV) veya diğer sıfır salımlı teknolojiler olsun, pazar sıfır sılımlı araçlardan (ZEV) oluşacak.

 

Yeşil aklama3

Birçok çevreci, fosil yakıtlı araçların reklamlarının yasaklanması çağrısında bulunuyor (Brandalism)

 

Halihazırda altyapı eksikliği veya pazardaki diğer engeller nedeniyle herkesin ZEV'lere erişimi yok.

İnsanların birden fazla teknolojiye erişimini sağlamanın karbon nötrlüğüne giden daha kapsayıcı bir yol olduğuna inanıyoruz.

Bir BMW sözcüsü şöyle ekledi: 

BMW Grubu, Brandalism kampanyası tarafından ortaya atılan gerçekdışı iddiaları tamamen reddediyor. 

Sürdürülebilirlik, BMW Grubu'nun şirket stratejisinin temel bir parçasıdır. Firma, en geç 2050'de karbon nötrlüğe ulaşma hedefine bağlıdır ve tedarik zincirinin tümünde bilimsel onaylı ve şeffaf bir yol izler.  

2030 itibarıyla BMW Grubu'nun küresel satış hacminin en az yüzde 50'sine tamamen elektrikli araçlarla ulaşılacak. Halihazırda şirket, ürünlerinin yaşam döngüsü karbon ayak izlerini 2030 itibarıyla 2019'a oranla yüzde 40 azaltmak için somut adımlar atıyor. 

Duruşumuz her zaman açık oldu: Egzoz salımlarının yasadışı manipülasyonuna ilişkin tüm kasıtlı ve hedefli prosedürler bizim için kabul edilemez olacaktır. BMW Grubu'nda salımları hedefli şekilde kaydetmek için test modunu etkilemek adına geçmişte ve günümüzde herhangi bir faaliyette bulunulmamış, teknik önlem alınmamıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU