40 yaş üstünde antibiyotik kullanımı "kolite yakalanma riskini yüzde 50 artırıyor"

Araştırmacılar, 36 bin kolit vakası ve Crohn hastalığında yaklaşık 17 bin yeni vaka kaydetti

Araştırmacılar, Danimarka'da 6 milyondan fazla kişiyi 10 yıldan uzun süre izledi (Unsplash)

Yeni bir çalışmada, sık antibiyotik kullanımının 40 yaş üstü kişilerde Crohn hastalığına veya kolite yakalanma olasılığını yaklaşık yüzde 50 oranında artırabileceği öne sürüldü.

Araştırmacılar, Danimarka'da 6 milyondan fazla kişiyi 10 yıldan uzun süre izledi ve antibiyotik kullanımının inflamatuar bağırsak hastalığı riskinde artışla bağlantılı olduğunu saptadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada etkilerin birikerek artıyor gibi göründüğü ve tüm yaş gruplarında, özellikle de 40 yaş üstü kişilerde bir etki görüldüğü öne sürüldü.

Eğer 40 ile 60 yaşları arasındaysanız ve son 5 yıl içinde antibiyotik kullandıysanız, inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskiniz yüzde 48 daha fazla.

Çalışmaya katılan her 10 kişiden 9'una antibiyotik verildi. Araştırmacılar, 36 bin kolit vakası ve Crohn hastalığında yaklaşık 17 bin yeni vaka kaydetti.

Çalışmanın yazarları şu ifadeleri kullandı:

Çalışmamızda, antibiyotik kullanımının genç bireylere kıyasla yaşlı yetişkinler arasında daha yüksek inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskiyle ilişkili olduğunu görüyoruz.

Ayrıca, antibiyotiğe maruz kaldıktan 4-5 yıl sonra inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskinin arttığını gözlemledik.

Bu durum, antibiyotik kullanımının bir sonucu olarak mikrobiyal ortamda devam eden ve nihayetinde inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanmaya katkıda bulunan değişikliklerin bir sonucu olabilir.

Çalışma, Gut akademik dergisinde yayımlandı.

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, çocuklara yönelik popüler bir gıda boyasının da inflamatuar bağırsak hastalığı riskini artırabileceğini öne sürmüştü.

Araştırmaya göre, alkolsüz içecekler ve tatlılar gibi ürünlere renk ve doku katmak için kullanılan Allura Red AC, bağırsak duvarının çalışma şeklini bozabilir.

Araştırmacılar, gıda boyasının üretilen serotonin miktarını artırdığını ve bağırsak mikrobiyotası bileşimini değiştirebileceğini, bunun da insanları inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskine daha açık hale getirdiğini söyledi.

McMaster Üniversitesi'nden Profesör Waliul Khan, bulguların "her gün tükettiğimiz gıda boyalarının muhtemel zararları konusunda kamuoyunu uyarmak için önemli bir gelişme" olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık'ta yaklaşık yarım milyon, dünya genelindeyse 10 milyon kişi Crohn ya da kolit hastası.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU