ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı McCarthy, "o son oyları almasını sağladığı için" Trump'a teşekkür etti

McCarthy daha önce Trump'ı, destekçilerini iki yıl önce ABD Kongre Binası'na saldırmaya teşvik etmekle suçlamıştı

(AP)

ABD'de Cumhuriyetçi Parti içindeki mücadeleyle geçen olağanüstü bir haftanın ardından yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kendi saflarından olup da oy vermeyenlerin üstesinden gelmesine ve zaferini garantileyecek son oyları almasına yardımcı olduğu için Donald Trump'a teşekkür etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki yıl önce Cumhuriyetçi Parti hem Kongre'nin iki kanadını hem de başkanlığı Demokratlara kaybederken bunu siyasi kariyerinin "en üzücü günü" olarak nitelendiren ve Kongre'deki şiddetli ayaklanmayı kınayan McCarthy için her şey başa döndü.

Kongre ayaklanmasını takip eden günlerde McCarthy, dönemin ABD Başkanı'nı destekçilerini Capitol Hill'e yürümeye teşvik etmekle suçlamıştı. Destekçiler burada 2020 seçim sonuçlarının onaylanmasını kesintiye uğratmıştı.

Cumartesi günü erken saatlerde McCarthy, karşılıklı suçlamaların yöneltildiği, sözlü atışmaların yaşandığı ve görünüşe göre doğrudan bir şiddetin ucu ucuna önlendiği, gece yarısından sonra yapılan oylamada 15. kez sorulduktan sonra nihayet Temsilciler Meclisi Başkanı seçildi.

Bir noktada, Alabama'dan Cumhuriyetçi Partili Mike Rogers, başka bir Cumhuriyetçi Richard Hudson kendisini fiziksel olarak geri çekmeden önce Matt Gaetz'e doğru hücum etmeye kalktı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da görünüşe göre cuma geç saatlerde Marjorie Taylor Greene'i aradı. Greene, McCarthy'e oy vermeyen Matt Rosendale'e el kol hareketleri yaparken, telefonun ekranında arayanın kimliğini gösteren yerde "DT" harflerinin parladığı fotoğraflar vardı.

Öfkeler yatıştıktan sonra McCarthy ve müttefiklerinin, kalan karşıtlarını kendisinin adaylığına karşı çıkmak yerine "mevcut" diye oy kullanmaya ikna etmesiyle McCarthy başkanlığı alırken, bu görev için yapılan son 164 yılın en uzun seçimi sona erdi.

Yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı, 01.00'dan sonra nihayet tokmağı eline aldığında, "Umarım bir şey açıktır," dedi.

Ben asla vazgeçmem.

McCarthy, "o son oyların alınmasını sağlamak" için geç saatlerde aramalar yapan Trump'a övgüde bulunarak, "O en başından beri benim yanımdaydı" dedi.

Eski ABD Başkanı, Cumhuriyetçilerin kasımdaki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ucu ucuna elde etmesinin ardından McCarthy'nin başkan olması için lobi yapmaya başlamıştı.

McCarthy, Trump destekçilerinin Kongre'ye saldırısının hemen ardından Trump'ı doğrudan eleştiren üst düzey Cumhuriyetçiler arasındaydı.

Ancak bundan sadece üç hafta sonra, o zaman azınlık lideri olan McCarthy ilişkilerini iyileştirme sorumluluğunu üstüne alarak, Trump'ın Florida'daki konutunu ziyaret edip fotoğraflarda onunla birlikte poz vermişti.

Takip eden haftalar ve aylarda McCarthy, Trump'a yardım etmek için daha fazla adım attı. Trump'ın ikinci azil soruşturmasına karşı çıkması ve daha önce desteklediği, her iki partiden ve her iki meclisten üyelerin yer aldığı bir komisyonun 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturmasını sağlayacak bir anlaşmayı bozmak için araya girmesi de bu adımlar arasındaydı.

Geçen ay sağcı Breitbart News'e konuşan Trump, Cumhuriyetçilerin McCarthy'i desteklemeyerek ateşle oynadıklarını söylemişti.

O zaman Trump, "Kevin'e karşı olan birçok kişiyle arkadaşım. Bence neredeyse hepsi Trump'a çok yakın hissediyor, ben de onlara çok yakın hissediyorum. Ama onlara çok tehlikeli bir oyun oynadıklarını söylemem gerek ve söyledim de. Kendinizi daha kötü bir durumun içinde bulabilirsiniz" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU