Babacan'dan 6'lı Masa açıklaması: Genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olma fikrine yakın bir mutabakat var

Babacan, “Ortak aday belirlediğinde bu seçim kazanılacaksa altı partinin desteklediği adayın da seçimden sonra o altı parti ile istişare içinde olması işin tabiatında var” dedi

Fotoğraf: Twitter 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Altılı Masa'nın ortak cmhurbaşkanı adayına mutabık kılındığını vurgulayarak, yetki tartışması konusuna açıklık getirdi. "Ortak adayımız şu anki cumhurbaşkanının bir başka versiyonu olmayacak" diyen Babacan, "Bir kral gidecek yerine hangi kral gelecek arayışında değiliz" ifadesini kullandı. Seçilecek Cumhurbaşkanı'nın "Çok önemli kararlarda önce altı partiyle istişare yapacak, altı partinin rızasını alacak, sonra kendi yetkisini kullanacak"  açıklamasını yapan Babacan, "Genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olma fikrine yakın bir mutabakat var" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, T24 ekranlarında gündeme dair soruları yanıtladı. 6’lı Masa'nın en önemli üç hedefinin seçimi kazanıp, ülkedeki sorunları "derhal" çözmeye başlayıp parlamenter sisteme geçmek olduğunu söyleyen Babacan şunları söyledi: 

Sistemi değiştirelim şu hükümetten bir kurtulalım da kervan yolda düzülür" düşüncesine katılmadıklarını dile getirdi. Alınacak tüm kararların altı siyasi partinin rızasıyla olacağını ifade eden Babacan, "Hiç kimsenin endişesi olmasın" dedi: "Herkes bilsin ki kendi desteklediği partinin de onayı olmadan bu sistem yürürlüğe giremeyecek.

Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iktidar ortağı MHP olamadan seçimi kazanamayacağını söyledi. Babacan aynı zamanda hiçbir partinin de seçimde kendi adayını ilk turda seçtirecek bir durumu olmadığı düşüncesini dile getirdi. Cumhurbaşkanı adayının "masa içinden" olması gerektiğini vurgulayan Babacan, "6’lı Masa'dan seçilecek ortak aday işimizi kolaylaştırır" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde tekrar edilen seçimi hatırlatan Babacan, ilk turda açık farkla seçimin kazanılması durumunda, seçim hilelerinin konuşulmasının önüne geçileceğini söyledi. Ortak adaya her partinin destek vermesi gerektiğini vurgulayan Babacan bunun, başarıyı güçlendireceğini ve hedefe ulaşmayı kolaylaştıracağını dile getirdi.

" Önce altı partiyle istişare yapacak "

Bir kral gidecek yerine hangi kral gelecek arayışında değiliz” diyen Babacan, “Memleketin tümünü ilgilendiren kararlarda temsil gücünün yüksek bir şekilde iradeye yansıması kıymetli. Bu da nasıl olacak, çok önemli kararlarda önce altı partiyle istişare yapacak, altı partinin rızasını alacak, sonra kendi yetkisini kullanacak. Eğer altı parti güç birliği yapıp ortak aday belirlediğinde bu seçim kazanılacaksa altı partinin desteklediği adayın da seçimden sonra o altı parti ile istişare içinde olması işin tabiatında var.” İfadelerini kullandı.  Babacan söyleşide özetle şunları söyledi:

Bir eşgüdüm komisyonu gibi bir şey olsun, genel başkanlardan oluşan. Bir de genel başkanlar, fiilen icranın içinde olsun, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak, böyle bir fikir vardı. İkisinin de artıları ve eksileri var. İkinci modele daha yakın bir mutabakat var.,

Geçiş sürecinin yol haritasında anayasaya uygunluk çok önemli. Vesayet gibi bir yapıyı da oluşturmamak çok önemli. Kimsenin bizi hukuk dışı hareketle suçlamaması lazım.

"Masa içinden ortak aday işimizi kolaylaştırır"

Yüzde 95 oranında mutabık kaldığımız taslak var. Ama bizim ortak adayımız eğer dışarıdan gelirse diyebilir ki "eğitimle ilgili şu cümle var, anlamadım" derse biz anlatırız. Masa içinden ortak aday olursa, zaten sürecin içinde, işimiz o zaman kolaylaşır. Dışardan adayın da metin için rızasını almamız, onun da süreci sahiplenmesi, benimsemesi önemli.

 

“Erdoğan MHP'yi yanından ayırsın mümkün değil kazanamaz"

Altı parti şunun idrakinde: Hiçbir partinin bu seçimde kendi adayını ilk turda seçtirecek bire durumu yok. AK Parti'nin de yok. Tayyip Erdoğan, MHP'yi yanından ayırsın, "bıktım bu yükü taşımaktan, Bahçeliyi istemiyorum" desin, mümkün değil kazanamaz.

"6’lı Masa'nın adına ittifak demenin önünde engel kalmıyor"

Seçim pusulasına baktığınızda DEVA Partisi olacak. Tek başına da olabilir, ittifak şemsiyesi içinde de olabilir. Son toplantıda bunu da konuştuk. Eğer uzlaşırsak 6’lı Masa'nın adına ittifak demenin önünde engel kalmıyor.

İl il duruma bakacağız. Altı partinin milletvekili sayısını maksimize etmek için hangi illerde ne tür bir işbirliği yaparsak daha çok milletvekili çıkarabiliriz diye bir süreç başlatmış oluyoruz aslında. Altı parti tek bir listeden tek bir partinin çatısı altında seçime girecek diye bir şey yok.

Aday ile ilgili ilk defa görüşme kararını açıkladık. İlk defa kendi aramızda "aday konuşmayı artık başlatalım" kararı aldık. Adayımızın ilk turda ve açık farkla seçimi kazanmasını elzem görüyorum. Açık farkla kazanmak, seçim hileleri söylentilerini siler geçer. İstanbul'daki ikinci seçim gibi.

Sadece 6’lı Masa'daki partilerin değil, başka partilerin de destek vereceği bir isim belirlersek başarımızı güçlendirir, hedefimize ulaşmamızı kolaylaştırır.

DEVA Partisi olarak diyalogdan yanayız. Herkesle görüşüyoruz. Görüşmeyiz konuşmayız dediğimiz hiçbir parti yok. Ortak adayımıza her partinin destek vermesini arzu ederiz.

"Tarikatlar ve cemaatler yasakla, kayıt dışı ve karanlıkta kalıyor"

Tarikatlar ve cemaatler şu an var. Mevzuata baktığınızda olmaması gerekiyor. Yasak koyarak önleyebiliyor musunuz, hayır. Yasakla tamamen kayıt dışı ve karanlıkta kalıyor bu yapıların. Devletin denetim imkanı ortadan kalkıyor.  Bunun yolu kayıt içinde olmak, devletin gerekli denetim fonksiyonunu koyması.

Her şey kayıt içi olsun, resmi olsun. Devlet bu konuyu net düzenlesin. Gerekli denetim işini de yapsın. Bunu istikbari faaliyetlerle anlamaktansa, her şey kayıt içi olsun.

 

T24 

DAHA FAZLA HABER OKU