Afgan kadınlara eğitim bursu

Afgan kadınlar, Yemenli kadınlar ve diğer kadınlar için sanal burs, daha yararlı, pratik ve koruyucudur, insani ilginin kanıtıdır ve tüm kınamalardan daha ciddidir

Fotoğraf: EPA

Afgan kızların üniversite eğitimi alma hakkını engelleyen Taliban Hareketi'ne yönelik tüm uluslararası, bölgesel hatta Suudi Dışişleri Bakanlığı'nın ve Ezher Şeyhi'nin açıklaması dahil Arap dünyasının kınayıcı açıklamaları yetersiz.

Şu anda gerekli olan açıklamalar değil, eylemlerdir ve bunu teyit etmek için herhangi bir araştırmacı, 40 yıllık bir süre boyunca yapılan açıklamalara, Taliban Hareketi'ne verilen tavsiyelere ve yapılan ricaların hacmine dönüp bakabilir. Hiçbiri kayda değer bir şey gerçekleştiremedi, aksine terör ve geri kalmışlık arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harekete geçmek gerekiyor, çünkü Taliban'ın bu kararı, Afganistan'ın önümüzdeki on yıllar boyunca terörizm için bir üreme alanı olmaya devam edeceği ve bu terörizmin bedelini herkesin ödeyeceği anlamına geliyor.

Zira terörün devamının en basit garantisi eğitimsizliktir, en önemli kaynağı ise anne adaylarının eğitimsiz bırakılmasıdır.

Yapılması gereken, bir an önce birkaç karar almaya başlamaktır ve bunların ilki de, hükümet bu kararından geri adım atana kadar, Taliban hükümetine yönelik her türlü tanıma, anlaşma veya yardımı durdurmak.

Kız ve erkek öğrencilere öğretilen müfredatın gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi gerekliliği de şart koşulmalı.

İkincisi, Afgan kız öğrenciler için akıllı bir şekilde tasarlanmış bir burs programı uygulanmalı. Çünkü müsamaha ve iyi niyet terörün yayılmasına yardımcı olur.

Bu nedenle, bu burs projesi Afgan ve Husilerin baskılarına maruz kalan Yemenli kadınlara özel olarak tasarlanmış olmalı.

Burs için ille de seyahat etmek gerekmiyor, aksine Afgan kadınlar ve onlar gibi zorluk çekenler için görsel sistemler ve hatta e-posta yoluyla, uzaktan ve internet aracılığıyla eğitim veren farklı sürelerde özel akademik programlar, özel üniversite sertifikaları tasarlanabilir.

Amaç, kız öğrencilerin devamsızlıklarını denetlemek veya sorulan soruları bizzat onların cevapladığını kontrol etmek değil, eğitime başlayanların eğitimlerini sürdürdüklerini teyit etmek olmalı.

Tüm Afgan kadınlarının bilinçlenmeleri, ardından bunu başkalarına öğretmeleri, terörist ve insanlık dışı fikirlerle mücadele etmek için gereken bilimsel bilgiye sahip olmaları garanti altına alınmalı.

Bu, ABD'nin, Batı'nın ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır gibi bölge ülkelerinin, kısaca herkesin harcaması gereken bir çaba.

Çünkü herkes olası bir terörizmin kurbanları olacak. Washington için ise bu, küçük düşürücü geri çekilme ve iktidarı Taliban'a devretme hatasından sonra bir zorunluluk.
 


Hatalı bir şekilde cihat olarak bilinen olaylar sırasında Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve Mısır'ın gençleri Afganistan'a göndermeye ortak olduğunun söylendiğini hatırlamalıyız.

Bu, Sovyetler Birliği ile yüzleşmek için ABD ve Pakistan ile koordineli bir şekilde gerçekleşti, ancak daha sonra herkes Afganistan'ı unuttu ve hikayenin geri kalanı biliniyor.

Ama bugün ve yarın, Afgan ve Husilerin baskısı altında olan Yemenli kadınların eğitilmesini Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve Mısır'ın sağladığı söylenmeli ve zikredilmeli.

Terör ve İslam adına geri bırakmaya fiilen ve pratikte karşı koyanların bu ülkeler olduğu anılmalı.


Teröristlere açık bir kamp, bölgemiz ve İslam alemi için, ​​yıkıcı fikirlerin hareket noktası haline gelmeden önce, "en tehlikeli bölgelerde eğitim" programı aracılığıyla Afganistan'da bilim ve ilim ateşi yakılmalı. Bunun finansal maliyeti ne olacak diye soranlar olabilir.

Gerçek şu ki, böyle bir projenin maliyeti asker veya barış gücü göndermenin maliyetinden çok daha az. Nereye gittiklerini ve kimin eline geçtiklerini bilmediğimiz bağışların maliyetinden daha az.

Afgan kadınlar, Yemenli kadınlar ve diğer kadınlar için sanal burs, daha yararlı, pratik ve koruyucudur, insani ilginin kanıtıdır ve tüm kınamalardan daha ciddidir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU