Karanlıkta parlayan su yosunlarının iklim krizine sanılandan çok daha dayanıklı olduğu ortaya kondu

Fitoplanktonlar, deniz yaşamı için önemli bir besin kaynağı

Fotosentez yapan su yosunları, deniz yaşamında önemli bir rol oynuyor (Temel Bilimler Enstitüsü)

Deniz fitoplanktonlarının yaklaşan iklim krizine karşı daha önce düşünülenden çok daha dirençli olduğu yeni bir araştırmada bulundu.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip besin alım plastisitesi diye bilinen mekanizmanın, deniz yosunlarının, küresel ısınma sonucu üst okyanusta gelecek on yıllarda ortaya çıkması beklenen besin açısından zayıf okyanus koşullarına uyum sağlamasına ve bunlarla başa çıkmasına imkan sağladığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fitoplanktonlar, okyanus yüzeyinde sürüklenen ve deniz yaşamı için önemli bir besin kaynağı olan küçük su yosunlarıdır.

Bu su yosunları, fotosentez yaparken fosfat ve nitrat gibi besin maddelerini emiyor, çözünmüş karbondioksiti alıyor ve soluduğumuz oksijenin yaklaşık yarısına denk gelen oksijeni salıyor.

Araştırmacılar deniz yosunlarının küresel ısınmaya ve buna bağlı olarak üst okyanus sularındaki besinlerin azalmasına nasıl tepki vereceğini bilmenin, gezegenimizin uzun vadeli yaşanabilirliğini anlamak için kritik önemde olduğunu belirtiyor.

Öte yandan Güney Kore'deki Pusan Ulusal Üniversitesi'ndeki IBS İklim Fiziği Merkezi'nde araştırmacı olan Dr. Eun Young Kwon, "Çalışmamız küresel ölçekteki ekolojik değişikliklerin biyolojik tamponlanmasının önemini ortaya koysa da bu, fitoplanktonların insan kaynaklı iklim değişikliğine bağışıklığı olduğu anlamına gelmiyor" diye uyardı.

Örneğin, okyanus asitlenmesinin kötüleşmesi, belirli fitoplankton türlerindeki kalsifikasyon oranlarını azaltarak ekosistemlerde büyük ölçekli değişimlere yol açabilecek. Bu faktörler henüz ne iyice anlaşıldı ne de iklim modellerinde temsil edildi.

Yıllık fitoplankton üretim oranının gelecek 80 yıl içinde küresel ölçekte nasıl değişeceği büyük ölçüde belirsizliğini koruyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporunda yüzde -20 ile yüzde +20 arasında bir belirsizlik ifade ediliyor ki bu da fitoplanktonun gelecekte artacağının mı yoksa azalacağının mı henüz bilinmediği anlamına geliyor.

Bu çalışmanın ortak yazarı, IBS İklim Fiziği Merkezi Direktörü Profesör Axel Timmermann, "Gelecekteki Dünya sistemi modellerinin, fitoplanktonun ısınma ve okyanus asitlenmesi de dahil çoklu stres faktörlerine nasıl tepki verdiğine dair gözlemlere dayalı gelişmiş temsilleri kullanması gerekiyor. Bu, gezegenimizdeki deniz yaşamının geleceğini tahmin etmek için şart" dedi.

Çalışma, Science Advances'ta yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU