Kosova lideri Kurti: Ukrayna'da ağır darbe alan Putin, Sırbistan'la gerginliği körüklüyor

"Savaş çığırtkanlıklarını Balkanlar'a yayma peşindeler"

KFOR, Sırbistan-Kosova sınırında devriyelere devam ediyor (AP)

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Ukrayna'daki savaştan istediğini bulamayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sırbistan'la yaşanan anlaşmazlıklarda tansiyonu artırabileceği uyarısında bulundu.

Kurti, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilimin tırmanmasının Putin'in lehine olacağını savunarak, Batılı ülkelerin Belgrad ve Moskova arasındaki ilişkiler nedeniyle endişe duyduğunu söyledi.

Kosova lideri, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bence onların temel endişesi tam olarak şu: Rusya, düzenlediği istila ve saldırıların ardından Ukrayna'da ağır darbe aldığı için şimdi yayılmaya çalışıyor. Savaş çığırtkanlığını, Belgrad'da müşterilerinin yer aldığı Balkanlar'a doğru yayarak, dış kaynakları kullanma peşinde.

Öte yandan Kremlin, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesini istediklerini belirtmiş ama "tüm Sırpların haklarının garanti altına alınması gerektiğini" savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kosova lideri, Rus ve Sırp birliklerinin 2021'de 104 ortak askeri tatbikat düzenlediğine de dikkat çekti.

Ayrıca Kurti, NATO'nun Kosova Gücü'ne (KFOR), Kosovalı Sırpların 10 Aralık'tan bu yana Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatların kaldırılmasını sağlaması için müddet verdiğini ama bunun çok uzun sürmemesi gerektiğini söyledi.

Kosova lideri şöyle konuştu:

Bölgedeki göreceli barışın ve güvenliğin zarar görmemesi için mümkün mertebe dikkatli olmaya çalışıyoruz. Fakat bu hukuksuzluğa ve anayasa ihlaline sonsuza dek izin veremeyiz. Dolayısıyla bu durum en kısa zamanda çözülmeli.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova'daki güvenlik güçlerinin, eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'i anayasal düzene saldırdığı ve terör eylemlerinde yer aldığı gerekçesiyle 10 Aralık'ta gözaltına alması, iki ülke arasındaki tansiyonu iyice artmıştı.

Kosovalı Sırplar başlattıkları protestolarda sınır kapılarına giden yolları kapatırken, Kosova'nın kuzeyinde görev yapan Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) polisine ait bir zırhlı araca da yine 10 Aralık'ta ses bombasıyla saldırı düzenlenmişti.

Kurti protestocuları "suç çetesi" diye nitelerken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de KFOR'a Sırp ordusu ve polisini Kosova'nın kuzeyine konuşlandırma talebinde bulunmuştu. Henüz yanıt verilmeyen talebin büyük ihtimalle reddedileceği düşünülüyor.

AB, NATO ve ABD'de de gerginliğin düşürülmesi ve barikatların kaldırılması çağrısı yapmıştı.
 


Kosova, 2008'de tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise ülkenin bağımsızlığını tanımayarak Kosova'nın kendi topraklarına ait olduğunu savunuyor.
Sırbistan-Kosova gerginliğinde NATO da kilit bir rol oynamıştı. Sırp güçleriyle bağımsızlık yanlısı Kosova Kurtuluş Ordusu arasında 1998'de başlayan çatışmalar, 1999'da NATO'nun 78 gün süren operasyonuyla son bulmuştu.

Şubatta bağımsızlığının 14. yılını kutlayan Kosova, şu ana dek Türkiye, ABD, İsrail ve birçok AB ülkesi de dahil 117 ülke tarafından tanınırken, Rusya, Çin, Yunanistan, Ermenistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerse bunu reddediyor.  

AB'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.



Independent Türkçe, Guardian, Albanian News

DAHA FAZLA HABER OKU