Google, ChatGPT'nin rakibini niye piyasaya sürmediğini açıkladı

Arama motoru devi, rakibi olan konuşkan yapay zekanın muazzam ölçekte popülerleşmesinden bu yana sorularla karşı karşıya kalıyor

(Reuters)

Google, itibar riskiyle ilgili korkuları nedeniyle kendi konuşkan yapay zeka botunu piyasaya sürmediğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC'de yayımlanan bir toplantı raporuna göre şirket, sistemin kulağa haklı gelen ama ciddi derecede yanlış olabilecek yanıtlar vermesinden endişe ediyor.

Son günlerde, OpenAI'ın yarattığı ChatGPT sisteminin muazzam derecede popüler olduğu kanıtlandı. Sahte televizyon senaryolarından programlama kodlarına kadar her şeyi yaratma yeteneği, viral tweetlerin ve birçok sektörün geleceğine dair korkuların temeli haline geldi.

Sistemin popülerliği, pek çok kişinin Google'ın kendi sistemini halka açıp açmayacağını ve bunu yaparak şansını kaçırıp kaçırmadığını merak etmesine neden oldu. CNBC'nin haberine göre bu sorunun aynısı bu hafta, bütün çalışanların katıldığı şirket toplantısında soruldu.

Ancak Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai ve Google'ın yapay zeka başkanı Jeff Dean, uygulamanın büyüklüğü ve yaratabileceği "itibar riski" nedeniyle "ihtiyatlı" hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Google'ın sistemine, Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (Language Model for Dialogue Applications) anlamına gelen LaMDA adı veriliyor. Önceki aylarda bir Google mühendisinin, çoğu uzmanın reddettiği bir iddia öne sürerek yapay zekanın "duyarlı" hale geldiğini söylemesiyle uygulama küçük bir skandala yol açmıştı.

Arama motoru devi, LaMDA'nın geliştirilmesinin bir parçası olarak yaratılan teknolojinin halihazırda arama önerilerinde kullanıldığını belirtiyor. Örneğin sistem, kullanıcıların kişisel yardıma ihtiyaç duyabileceği durumları tespit ederek onları bu yardımı sağlayabilecek kuruluşlara yönlendiriyor.

Ancak Google'ın bildirdiğine göre, uygulama daha güvenli bir şekilde kullanılmaya başlanana kadar şimdilik easen sadece bu bağlamlarda kalacak.

Dean, "Bunları kesinlikle gerçek ürünlere ve bugüne kadarki gibi gizli saklı kullanmaktan ziyade dil modelini daha belirgin şekilde öne çıkaran şeylere dahil etmek istiyoruz" dedi.

Fakat bunu doğru yapmamız çok önemli.

Bu tür yapay zeka sistemlerinin sorunları defalarca detaylandırıldı. Bunlar arasında, özellikle sistem sadece sınırlı bilgiyle eğitildiyse, önyargıya ilişkin korkular ve bir cevabın gerçekten doğru olup olmadığını bilmenin zor olabileceği gerçeği yer alıyor.

ChatGPT'nin temelindeki ileri teknolojilere rağmen bu sorunların birçoğu ChatGPT'de çoktan görüldü. Örneğin sistem çoğu zaman kendinden emin ve ikna edici bir şekilde sorulara son derece yanlış cevaplar verebiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU