Avrupalı doktorlar antibiyotik eksikliği nedeniyle tedavilerin yarım kalmasından korkuyor

"Korkuyoruz, çünkü yetersizliğin 3-4 ay daha süreceğini duyduk"

Berlin'deki St. Joseph Hastanesi'ne solunum yolu hastalığı nedeniyle yatırılan çocuk sayısı bu ay hızla artıyor (Reuters)

Üreticilerin tedarik zincirlerindeki aksamalar nedeniyle artan antibiyotik talebine yanıt verememesi Avrupa'daki doktorları endişelendiriyor.

Amoksisilin ve sefalosporinler gibi yaygın kullanılan antibiyotikleri bulmanın birçok ülkede zorlaşması, özellikle kulak iltihabı ve zatürre gibi hastalıklara yakalananların tedavisini kötü etkileyebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre, antibiyotik kıtlığının sebeplerinin başında, Kovid-19 salgını kısıtlamalarının kalkmasıyla hastalıkların ve doktora başvuruların hızla artması geliyor.

Üreticilerin, Çin'de yeniden yürürlüğe giren Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle ara mallara ulaşamaması ikinci önemli neden.

Bunlara, enerji maliyetlerinin artması nedeniyle bazı şirketlerin üretimi kısması ekleniyor. 

İsviçreli şirket Novartis'in jenerik ilaç birimi Sandoz, piyasada vidalı kapak bulamadığı için bazı siparişleri karşılayamadığını duyurdu. 

Hollandalı şirket Centrient Pharmaceuticals, fiyatlara, artan elektrik faturalarıyla aynı düzeyde zam yapamadığı için bazı antibiyotik ürünlerinin satışını azalttı.

Paris'teki Necker Yenidoğan Hastalıkları Hastanesi'nden çocuk sağlığı uzmanı ve kentteki kamu hastanesi doktorlarının temsilcisi Remi Salomon, Wall Street Journal'a kaygısını şöyle dile getirdi:

Çok korkuyoruz, çünkü yetersizliğin 3-4 ay daha süreceğini duyduk.

Solomon, daha az antibiyotik kullanarak tedavi kılavuzu hazırladıklarını ama bu durumda bazı hastalarda enfeksiyonun tam iyileşmeyebileceğini söyledi.

Bronşit ve bademcik iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde de elzem olan antibiyotiklerin çoğu patent haklarıyla korunmadığından nispeten ucuza satılıyor. Avrupa devletleri bazı ilaçlara tavan fiyat uyguladığından, üreticiler artan maliyetleri etiketlere yansıtamıyor. 

Penisiline alerjisi olanların kullanabileceği sefalosporinler grubu antibiyotik ilaçlar üreten Centrient'in CEO'su Rex Clements, fabrikalarındaki enerji maliyetinin 8 kat arttığını söyledi:

Bizim gibi üreticiler için zorluk, maliyetler artarken bunların ancak bir kısmını müşterilere yansıtabilmemiz.

Fransa Sağlık Bakanı Francois Braun 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada, özellikle çocuklar için üretilen amoksisilin eksikliğini gidermek için çalıştıklarını söyledi.

Almanya, Belçika, Britanya ve İtalya'daki eczacı birlikleri de antibiyotik stoklarının tükenmeye yaklaştığını belirterek, kızıl hastalığı gibi bazı ölümcül hastalıkların tedavisinin zorlaşabileceği uyarısı yaptı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU