Af Örgütü: Kolombiya polisi en az 28 protestocuya cinsel tacizde bulundu

"Sokaktaki şiddet, tüm sistemin şiddetine dönüştü"

Eylemlerde, güvenlik güçleriyle protestocular arasında sert çatışmalar yaşanmıştı (AFP)

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, Kolombiya polisinin geçen yılki hükümet karşıtı gösterilerde en az 28 kişiye cinsel tacizde bulunduğunu öne sürdü.

Örgütün perşembe günü yayımladığı raporda, polisin 28 Nisan-30 Haziran 2021'de başkent Bogota dahil 7 şehirde, gösteriler sırasında zorla kenara çektiği kadın eylemcileri taciz ettiği savunuldu.

Çalışmada ayrıca gözaltına alınan erkek eylemcilerin de ayrı odalarda cinsel tacize maruz kaldığı iddia edildi.

Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard ise cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen güvenlik görevlileriyle ilgili hiçbir işlem yapılmamasını kınayarak, "Sokaktaki şiddet, hukuk sisteminin şiddetine, daha sonra da bütün sistemin şiddetine dönüştü" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya'da dönemin Devlet Başkanı Ivan Duque'nin halktan toplanan vergileri artırmayı öngören reformu nedeniyle 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar ve öğrenci grupları sokağa dökülmüştü.

Pandeminin ekonomi ve sağlık sistemi üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin de tetiklediği gösteriler, başta sakin geçmesine rağmen sonradan birçok kente yayılarak şiddet olaylarına sahne olmuştu.

Duque'nin 2 Mayıs 2021'de reformları geri çektiğini duyurması da eylemleri sonlandırmaya yetmemişti.

31 Aralık'a kadar süren gösterilerde Birleşmiş Milletler (BM), 44 sivil ve iki polisin hayatını kaybettiğini öne sürmüştü. BM ayrıca güvenlik güçlerinin ciddi insan hakkı ihlallerinde bulunduğunu iddia etmişti. Hükümetse 26 kişinin yaşamını yitirdiğini savunmuştu.

7 Ağustos 2018'de ülkenin başına geçen Duque'nin görev süresi 7 Ağustos 2022'de dolmuştu. Duque'nin yerine, mayısta düzenlenen seçimleri kazanarak ülkenin ilk solcu lideri olan Gustavo Petro gelmişti.



Independent Türkçe, AFP, OHCR

DAHA FAZLA HABER OKU