Çin'deki 26 katlı domuz çiftliği, uzmanları korkuttu: "Salgın hızla yayılabilir"

Tesis yılda 1,2 milyon domuz kesme kapasitesine sahip

Ezhou'daki bina, Çin'in en modern domuz yetiştirme tesislerinden biri olarak görülüyor (Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming)

Çin'de ekimde açılan dikey domuz çiftliği tartışmaları da beraberinde getirdi. Bilim insanları 26 katlı gökdelenin salgın riskini artırdığını ifade etti.

Dünyanın en büyük domuz eti tüketicisi Çin'de, 2018-2020'de patlak veren Afrika domuz vebası salgını sebebiyle 100 milyon domuz ölmüştü. Asya ülkesi bu sebeple domuz eti üretimini artırmaya çalışıyor. Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, çok katlı hayvan yetiştirme çiftliklerinin inşasına izin verileceğini 2019'da duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hubei eyaletine bağlı Ezhou'daki çiftlik ekimde faaliyete başladı. Yılda 1,2 milyon domuz kesme kapasitesine sahip tesis, Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming adlı şirket tarafından kuruldu.

4 milyar yuana (yaklaşık 10,5 milyar TL) kurulan çiftlikte sıcaklık ve havalandırma kontrolü yapılabiliyor. Hayvanlar için 30 binden fazla beslenme noktası var.

Şirket, domuz atıklarından biyogaz üretileceğini bildirdi. Biyogazın elektrik üretimi ve sıcak su için kullanılması hedefleniyor.

İşçilerin içeri girmeden önce çok sayıda dezenfeksiyon noktası ve testten geçmesi gerekiyor.

Çin Tarım Bilimleri Akademisi Hayvan Bilimleri Enstitüsü'nde görev yapan akademisyen Zhu Zengyon, çok katlı domuz çiftliklerinin geleneksel yetiştirme yöntemlerine göre daha güvenli olduğunu savundu.

Zengyon, domuz yetiştiriciliği sektörünün giderek daha teknolojik bir hale bürüneceğini söyledi.

Öte yandan New York Üniversitesi'nden çevrebilimci Matthew Hayek, bu tür tesislere hastalık girmesi halinde hayvanlar arasında salgının hızla yayılabileceğini ifade etti:

Biyogüvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlikle ilgili çok sayıda haber duydum. Aynı sözleri ABD'deki benzer tesisler için de duyuyoruz. Ancak bu sıkışık tesislerin söz konusu iyi yönlere gerçekten sahip olduğuna dair çok az kanıt var.

Hayek'e katıldığını belirten Hong Kong Şehir Üniversitesi'nden Profesör Dirk Pfeiffer, hayvan sayısı arttıkça hastalık riskinin ve virüsün mutasyona uğrama ihtimalinin o kadar fazla olacağını savundu. Pfeiffer sözlerini şöyle sürdürdü:

Muhtemelen daha da önemli olan soru şu: Bu tür bir üretim, durdurulamaz gibi görünen yıkıcı iklim değişikliği tehdidini düşününce, et tüketiminin azaltılması ihtiyacıyla tutarlı olacak mı olmayacak mı?

 

Independent Türkçe, The Guardian, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU