Grönland’da eriyen buz tabakası küresel deniz seviyesini bir ayda 0,5 mm yükseltti

Afrika’dan gelen ve İngiltere’yi kasıp kavuran sıcak hava dalgası şimdi de Kuzey Kutup dairesini esir aldı

Uzmanlar arasında Grönland'daki buz örtüsü erimesinin şimdiye kadar gözlemlenen en aşırı durum olduğunu belirtenler var (Pinterest) 

Geçen hafta bölgede Avrupa’yı vuran rekor seviyedeki sıcaklıklardan sonra şimdi de Grönland’da “aşırı” sıcaklar yaşanıyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adadaki buz örtüsünün yüzeyinin yarısına kadarki kısmının şu anda eridiği düşünülüyor. Bu erimenin de sadece temmuzda küresel deniz seviyelerinin 0,5 mm yükselmesine yol açtığı düşünülüyor.

Haber, Cambridge botanik bahçesinin geçen perşembe ölçtüğü 38,7 derece sıcaklıkla İngiltere’nin şimdiye kadarki en sıcak gününü yaşamasının ardından, bir haftadan az bir süre sonra geldi. Almanya, Belçika ve Hollanda da Afrika’nın kuzeyinden gelen sıcak hava dalgasıyla rekor seviyede sıcaklıklar yaşamıştı.

The Independent’a konuşan bilim insanları yaz başladığından beri Grönland’da görülen anormal yükseklikteki sıcaklıkların 2012’deki erime seviyesi rekorunu kırması bekleniyor.

Sheffield Üniversitesi’nden glasyolog Dr. Andrew Sole şunları söyledi:

Bu yıl Grönland ve Arktika’daki diğer bölgelerde rekor seviyede hava sıcaklıkları yaşandı. Haziran ortasında Grönland’ın doğu sahil kesimi boyunca sıcaklıklar 1981-2017 yıllarındaki ortalama sıcaklığın 9 derece üzerine kadar yükseldi. Temmuz başında Grönland’ın kuzeydoğusundaki Crown Prince Christian Land yarımadasının 80 derece kuzeyinde keşif gezisindeydim. Burada gölgede 17 derece sıcaklık ölçtük. Buna ek olarak Kanada Arktik Adaları’nın 82 derece kuzeyindeki Ellesmere Adası’nın kuzey ucundaki askeri üs ve meteoroloji istasyonu Alert’te de temmuz ortasında 21 derece sıcaklık ölçtük.

The Independent’a konuşan Lancaster Üniversitesi’nden Dr. Amber Leeson da Grönland’ın “en yüksek ve en soğuk” bölgelerindeki sıcaklıklarda dahi 0 derece eşiğinin aşıldığını söyledi.

Dr.Leeson sözlerine şöyle devam etti:

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü Grönland’daki buz yüzeyinin yarısının dün eridiğini düşünüyor. Bu, temmuzda olması gereken normal erimenin iki katından fazla.

The Independent’a konuşan Colorado Üniversitesi Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Dr. Twila Moon da buz örtüsünün bulunduğu geniş bölgelerdeki sıcaklıkların çarşamba günü ortalamanın 5 veya daha üzeri derecede arttığını söyledi.

Moon sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunlar bir buz örtüsü için aşırı sıcaklıklar ve Grönland sahilindeki topluluklar muhtemelen, eriyen buzlar sonucu oluşacak sel baskınlarına hazırlanıyor. Bu haftanın hava durumu tahminleri, bunun 1950’de başlayan rekorlardan beri en büyük ikinci yüzeysel erime vakası olabileceğini söylüyor.

Diğer yandan Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nden Ruth Mottram CNN’e bu hafta yaptığı açıklamada, 1 Temmuzdan beri Grönland’da bulunan yaklaşık 180 milyar ton buzun eriyerek okyanusa aktığını ve deniz seviyelerini 0,5 mm yükselttiğini söyledi.

Leeds’teki Ulusal Atmosfer Bilimleri Merkezi’nden Dr. Ryan Neely de şu andaki erime seviyelerinin küresel iklim değişikliğinin bir işareti olduğunu söyledi. Neely, Grönland’ın buz örtüsünün üzerinde bulunan Summit gözlem istasyonu verilerine göre bunun “şimdiye kadar gözlemlenen en aşırı durum” olduğunu kaydetti.

The Independent’a konuşan Dr. Neely “Summit’te daha önce de erime vakaları gözlemledik. Ancak hiçbir zaman bu hafta gözlemlediğimiz birkaç günlük erime kadarını görmemiştik. Son birkaç gün öncesine kadar, 12 Haziran 2019’da bir erime vakası görmüştük. Bundan önceki 11 Temmuz 2012’deydi. Ondan önceki de 1889’daydı” dedi.

 

 

Ancak araştırmacılardan biri mevcut hava durumunun ciddiyetine ilişkin farklı bir uyarı notu ekledi.

Arizona Gezegen Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Jeffrey Kargel Kuzey Yarım Küre'nin bazı bölgelerinde görülen rekor sıcaklıkların iklim değişikliğinin “kesinlikle belirtisi” olduğunu söylerken, “Şu anda Grönland’daki birkaç günlük sıcak havanın deniz seviyelerinde değişikliğe yol açacağını veya normal havaya oranla daha soğuk olan önümüzdeki dönemin bu sıcak hava dalgasını etkisiz duruma getireceğini söyleyemeyiz" dedi.

"Bu sıcak hava dalgasının erime oranlarında önemli değişikliklere yol açacağını söyleyebilmemiz için önce bilim insanlarının üretimini, verileri doğrulamasını ve bilimsel sonuçları yayımlamalarını beklemeliyiz."

Grönland’daki sıcak hava dalgasına yönelik gelişmeler, İngiltere Meteoroloji Ofisi’nin ülkenin en sıcak 10 yılını açıklamasının ardından geldi. Analizlere göre en sıcak yılların tümü 2002'den sonra yaşanırken, en soğuk 10 yılın hiçbiri 1963’ten sonra gerçekleşmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU