Havalimanlarındaki kuş sürülerine karşı "robot doğan" geliştirildi

Saatte 48 kilometre hıza ulaşabiliyor

Robot kuş, yaklaşık 4 saat boyunca aktif şekilde sürüleri uzaklaştırmak için kullanılabiliyor (Royal Society Interface)

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nden bilim insanları, havalimanlarının etrafında toplanan ve uçuşlar için risk yaratan kuş sürülerini uzaklaştırmak amacıyla RobotFalcon adlı bir robot tasarladı.

Robot, hayvanlar aleminin en hızlı türü olan yırtıcı alaca doğandan ilham alarak geliştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cam elyafı ve genleştirilmiş polipropilen (EPP) malzemelerinden üretilen robot, saatte 48 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Robot kuşun kafasına yerleştirilen kamera ve kuyrukla kanatlardaki mekanizmalar da cihazın uzaktan kontrol edilebilmesini sağlıyor.

Mühendisler, yaptıkları testlerde RobotFalcon'un belirli bir noktada toplanan kuş sürüsünün tamamını en fazla 5 dakika içinde bölgeden uzaklaştırdığını gördü. Aynı koşullarda teste tabi tutulan drone'larsa sürülerin yalnızca yüzde 80'ini dağıtabildi.

Araştırmacılardan Rolf Storms, çalışmayla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Gerçek doğanlar yerine görünüş ve davranış olarak yırtıcıları taklit eden modeller, kuşları uzaklaştırmakta gelecek vaat edebilir. Bunlar, canlı bir doğanın avantajlarına sahipken, pratik anlamda daha az sınırlayıcı. Doğrudan isabetli şekilde bir sürüye doğru yönlendirilebiliyor ve gerçek doğanlardan daha sık uçurulabiliyor.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın paylaştığı bilgilere göre uçakların havalimanlarındaki kuş sürülerine çarpmasıyla oluşan kazalar, havacılık sektöründe yıllık 1,2 milyar dolar zarar yaratıyor.



Independent Türkçe, Telegraph, Nature

DAHA FAZLA HABER OKU