Habertürk yazarı Çetiner Çetin: Suudi Arabistan ABD'den uzaklaşıyor

"Çok kutuplu düzene bir türlü adapte olamayan ABD yönetimi ve Başkan Biden, Suudi dostlarının kendisinden uzaklaştığını ve Rusya ile yakınlaşmak için BRICS’e koştuğunu acaba göremiyor mu?"

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Çetiner Çetin , Suudi Arabistan ve ABD ilişkileri üzerine bir yazı kaleme aldı.

OPEC'in petrol üretimini azaltma kararı ile başlayan sürece değinen Çetin şunları yazdı:

OPEC’in petrol üretimi azaltacağını açıklamasından günler önce Amerikalı yetkililer Riyad’a, bunun Rusya ile aynı tarafta görünmelerine yol açacağı uyarısında bulundu ve bu kararın 1 ay ertelemesini istedi. Fakat Suudiler ‘hayır’ cevabı verdiler.

Çok kutuplu düzene bir türlü adapte olamayan ABD yönetimi ve Başkan Biden, Suudi dostlarının kendisinden uzaklaştığını ve Rusya ile yakınlaşmak için BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti)’e koştuğunu acaba göremiyor mu? ABD'deki birçok devletin varlıklarını nasıl dondurduğunu gören Suudi kraliyet ailesi, bugün veya yarın aynı kaderin kendi başına gelebileceğini görüyor. Onlar da aslında yumurtaları tek sepete koymak istemiyor.

Suudi Arabistan'ın yanı sıra Mısır ve Türkiye'nin de bloğa katılma düşüncesi var. BRICS'e katılma arzusu, Batı'nın Orta Doğu'daki müttefikler arasında bile güven kaybına neden olan küresel değişikliklerle bağlantılı bir durum. Küresel ekonomik koşullar çalkantılı. Washington ise -farkındadır zahir- bu durumu iyice kaşıyor. Tam bir planları var mı, kestirmek oldukça zor.

Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU