Başörtüsüz yarışarak gündem olan İranlı tırmanıcı Rekabi'den haber geldi: "Örtüm yanlışlıkla düştü"

33 yaşındaki sporcunun, cumartesi günü yangınla gündeme gelen Evin Hapishanesi'ne gönderilebileceği öne sürüldü

Rekabi, 2021'de Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Dünya Tırmanma Şampiyonası'nda bronz madalya almıştı (Twitter / @IranIntl_En)

Spor müsabakasına başörtüsüz çıkan ve bir süre kendisinden haber alınamayan İranlı sporcu Elnaz Rekabi, "başörtüsünün yanlışlıkla düştüğünü" söyledi. 

33 yaşındaki sporcu, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Uluslararası Spor Tırmanış Fedarasyonu'nun pazar günü düzenlediği Asya Tırmanma Şampiyonası finallerinde 4. oldu.

Rekabi, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda herkesi endişelendirdiği için özür dileyerek, "önceden ayarlanmış bir uçuş vasıtasıyla takım arkadaşlarıyla ülkesine dönüş yolunda olduğunu" belirtti.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin İran bürosu, pazartesi gününden beri Rekabi'den haber alınamadığını bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sporcunun pasaportuna ve cep telefonuna el konduğu da aktarılmıştı.

İran'la ilgili haberler yapan Avrupa merkezli muhalif internet gazetesi IranWire ise adını paylaşmadığı bir kaynaktan edindiği bilgilere göre Rekabi'nin Evin Hapishanesi'ne gönderileceğini iddia etmşti.

Ayrıca sporcunun Seul'deki İran Konsolosluğu'na çağrıldığı ve burada alıkonduğu da öne sürülmüştü. 

Konsolosluğun Twitter sayfasından yapılan paylaşımda Rekabi ve diğer İranlı sporcuların 18 Ekim'de yola çıktığı belirtilirken, iddiaların asılsız olduğu savunulmuştu.

IranWire'a konuşan kaynak, Rekabi'nin başörtüsüz yarışma kararını yaklaşık bir ay önce aldığını söylemişti.
 

Sporcu, hakkındaki iddialara dair henüz bir açıklama yapmadı.

Mahsa Emini protestoları

Sporcunun başörtüsüz olarak müsabakalara katıldığının görülmesi, İran'daki protestoların ardından geldi.

22 yaşındaki Mahsa Emini, 13 Eylül'de başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alınmıştı. Genç kadın, sorgu sırasında fenalaştıktan sonra hastaneye kaldırılmış, 16 Eylül'de de yaşamını yitirmişti.

Muhalifler ve hak grupları, Emini'nin polis sorgusunda işkence nedeniyle öldüğünü savunurken, Tahran Polisi kadının sağlık sorunu yaşayıp aniden bilincini kaybettiğini öne sürmüştü.
 


7 Ekim'de İran Adli Tıp Kurumu'nun yayımladığı rapordaysa Emini'nin ölümünün "darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden kaynaklandığı" iddia edilmişti.

Emini'nin ölümünün ardından devam eden protestolarda kadın hakları savunucuları başta olmak üzere gazeteciler, işçiler ve öğrenciler hükümet karşıtı gösteriler düzenliyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları örgütü, eylemlerde göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda en az 200 kişinin öldüğünü bildirdi.

İranlı yetkililer en az 20 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini duyururken, Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü'yse eylemlerde en az 23 çocuğun öldüğünü öne sürdü.



Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU