Hapishanede işkence iddiası: Falakaya yatırıp izlerini yok etmek için tuzda yürüttüler

20 yaşındaki Hakan İnci, tutuklu olduğu dönemde hapishanede yaşanan olaylar nedeniyle hakaret ve tehdit suçundan aldığı cezanın infazı sırasında yaşadıklarını anlattı

Fotoğraf: Pixabay

Tehdit ve hakaret suçundan 1 yıl 4 ay 20 günlük hapis cezasına karşılık 6 günlüğüne hapse giren 20 yaşındaki Hakan İnci, gardiyanların kendisine işkence yaptığını iddia etti.

İtirafçı olan eski DHKP-C üyesi Berk Ercan'ın ifadeleriyle tutuklananlar arasında yer alan Hakan İnci, 17 Temmuz'da görülen duruşmada tahliye oldu.

İnci, 19 Temmuz'da hapishanedeyken yaşanan olaylar nedeniyle kendisine açılan hakaret ve tehdit davası nedeniyle çarptırıldığı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasının infazı için tekrar hapishaneye girdi.

Cezasına karşılık olarak 6 günlüğüne girdiği Adana E Tipi hapishanesinde işkence gördüğünü iddia eden İnci, yaşadıklarını anlattı.

19 Temmuz'da Adana E Tipi hapishanesine girer girmez çıplak arama yapıldığını ifade eden İnci, 15 kişilik koğuşa 27. kişi olarak verildiğini ifade etti.

İnci, bu koğuşta geçirdiği ilk günün ardından ikinci gün ayakta sayımı kabul etmediği için kendisine tekme ve yumruk atıldığını öne sürdü.

"Falakanın izlerini yok etmek için tuzda yürüttüler"

İkinci günün sonunda koğuştan alınarak tek kişilik bir nezarethaneye konulduğunu belirten İnci, üçüncü gün gardiyanlar tarafından bir odaya götürüldüğünü, elleri ve ayaklarının kelepçelenerek falakaya yatırıldığını da iddiaları arasına ekledi.

Falaka sırasında bayıldığını ve kafasından aşağı dökülen suyla ayıldığını anlatan İnci, falakanın izlerinin ortadan kalkması için  yere dökülen tuz üzerinde yürütüldüğünü söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kabul etmeyince dayak

Tuzun üzerinde yürütülmesi nedeniyle felç geçirmişcesine hiç hareket edemediğini ifade eden ve gardiyanların kendisinden nezarethaneye gitmesini istediğini söyleyen Hakan İnci, bu sırada baygınlık geçirdiğini belirtti.

İnci, ayıldıktan sonra kendisini gardiyanların nezarethaneye götürdüğünü ancak akşam sayımında da 24 saat kamerayla izlenen nezarethanede ayakta sayım talebini kabul etmediği için dövüldüğünü öne sürdü.

Ayakta sayım pazarlığı

Üçüncü günün sonunda yaşadıklarını Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na yazdığını ifade eden İnci, dördüncü gün hapishanenin müdürüyle görüştüğünü, hapishane müdürünün kendisinden resmi makamlara yazdıklarından vazgeçmesini istediğini iddia etti.

Müdürün isteğini reddettiğine değinen İnci, müdürden işkenceye devam edilmeyeceği sözü aldığını ve karşı çıktığı ayakta sayım uygulamasına ilişkin iki gardiyanın şiddet uygulamadan yerinden kaldırarak sayım alması yönünde bir anlaşma yaptıklarını ileri sürdü. 

Hakan İnci, dördüncü gün hapishane müdürüyle görüşmesinin ardından tahliye edildiği 25 Temmuz'a kadar herhangi bir saldırı yaşamadığını da sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU