Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen hayatını kaybetti

Hastanenin açıklamasında, "Sayın Altan Öymen, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir" denildi

Fotoğraf: AA

Eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, gazeteci, yazar Altan Öymen, tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altan Öymen’in kızı Aslı Öymen: “Bir virüse yenik düştük aslında küçücük bir virüse”

Altan Öymen'in vefatına ilişkin kızı Aslı Öymen, hastane önünde bir açıklama yaptı. Aslı Öymen babası Altan Öymen’in geçirdiği ameliyat sonrası herşey iyi gittiğini, ancak bir virüse yenik düştüğünü anlattı. Aslı Öymen şunları söyledi:

Babamı kaybettik yaklaşık bir buçuk saat önce. Bundan bir buçuk ay önce babam ağır, büyük, önemli bir akciğer ameliyatı geçirdi. Akciğer ameliyatı, yaşına rağmen çok çok iyi geçti. Her şey normale dönmüştü. Altı hafta boyunca bütün kontrolleri yapıldı yaş gününü kutladık güzel vakit geçirmeye başladık. Altı hafta boyunca şahane, eskisi gibi her zamanki gibi memleket meseleleriyle, kendi kitaplarıyla, yazılarıyla meşguldü hep birlikte. Dediğim gibi her şey güzel gidiyordu fakat bundan yaklaşık 15 gün önce babamın değerleri bozuldu. Bir virüse yenik düştük aslında küçücük bir virüse. Zatürre oldu. İşte hastaneye geldik ve o zatürreyle başa çıkamadık. O da başa çıkamadı ama son ana kadar bundan üç gün önce yoğun bakıma kaldırıldı o ana kadar babam her gün gazetelerini okudu. Her zamanki gibi memleket meseleleriyle haşır neşir olmaya, kafa yormaya devam etti. Hep zaten, memleket meselelerini, siyaset konuşuruz o aynı şekilde devam ettik burada hastanede.

Fakat dediğim gibi üç gün önce maalesef bu virüse, zatürreye yenik düştü babam. İşte biraz önce kaybettik onu çok çok üzgünüz ailece. Mekanı cennet olsun. Gazetecilik onun için sizleri görüyorum şimdi babam için en önemli meslekti. Haber almak, haber vermek bunları paylaşmak büyük gururla yaptı ömür boyu devam etti gazetecilik yapmaya. Cumhuriyet Gazetesi'nde haftada bir yazı yazmaya devam etti bu yaşında. 93 yaşındaydı seve seve yaptı. Kitap projeleri vardı. Dediğim gibi mekanı cennet olsun. Huzur içinde yatsın. Cenaze töreni -aşağı yukarı- söyleyeyim; pazartesi günü saat 13.00’te Ankara'da devlet töreni olacak meclisin önünde. Ondan sonra saat 15.00'te Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi önünde bir tören olacak. Salı günü 13.00'te on üçte Teşvikiye Camii'nde cenazesi olacak. Sonra da Zincirlikuyu Mezarlığı'nda aile mezarlığımızda annemin yanına defnedilecek.

İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden yapılan açıklamada, Öymen'in 6 hafta önce akciğer kanseri tanısıyla hastanede başarılı bir akciğer operasyonu geçirdiği ve 1 hafta sonrasında taburcu olduğu kaydedildi.

Öymen'in yaklaşık 15 gün önce akciğer enfeksiyonu nedeniyle yeniden hastaneye yatışının yapıldığı aktarılan açıklamada, "Akciğer enfeksiyonunun hızla ilerlemesi sonucu gelişen solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakım ünitemizde takip edilen hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 14.38'de hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun" ifadelerine yer verildi.

Ulus Gazetesi'nde başladı

Türkiye siyasetinin önemli figürlerinden biri, gazetecilik mesleğinin duayen isimlerinden biri olan Altan Öymen, 1932 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlayan Öymen, gazetecilik kariyerine 1950 yılında Ulus Gazetesi'nde parlamento muhabiri olarak başladı ve iki yıl çalıştıktan sonra Tercüman'ın Ankara Temsilcisi oldu. 1957'de Yeni Gün gazetesi Genel Yayın Müdürü oldu. 1958-60 yılları arasında Ulus ve Akis gazetelerinde yazdı. 1960-61 yılları arasında Öncü gazetesinde Genel Yayın Müdürü oldu. Akşam, Cumhuriyet, Günaydın gazetelerinde yazılar yazdı ve Milliyet gazetesinde yıllar boyunca muhabir, röportajcı, yönetici, yazar ve başyazar olarak çalıştı.

1972 yılında ANKA Haber Ajansı'nı yeniden kurdu ve 1979 yılına kadar yönetti. Öymen, Akşam gazetesinden aldığı işten çıkarılma tazminatı ve Günaydın'dan kapora olarak aldığı 20 bin TL ile ANKA Haber Ajansı için Kızılay’da tek odalı bir ofis tuttu. Öymen, ANKA Yayınları adıyla bir yayınevinin kuruluşuna da öncülük etti. 

1980'li ve 1990'lı yıllarda gazetecilik görevine devam eden Öymen, 1980-82 yıllarında Cumhuriyet gazetesinde yazar olarak çalıştı. 1982'de Milliyet'e Yayın Kurulu Üyesi ve yazar olarak katıldı. 1985-95 arasında Milliyet Genel Yayın Koordinatörü, Başyazar ve İdare Meclisi Üyeliği yaptı. Uzun yıllar Radikal gazetesinde köşe yazıları yazdı. Öymen, son yazılarını Cumhuriyet’te yazdı.

40. Hükümet'te Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı

Öymen, 1950 yılında üniversiteden arkadaşları ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi'ne kaydoldu. Aktif siyasete 1961 yılında kurucu meclis üyeliğiyle başladı. 1977 Genel Seçimleri'nde CHP'den Ankara milletvekili olarak meclise girdi. Aynı yıl Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye Hükûmeti'nde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı.

1999 yılında CHP Genel Başkanı seçildi

1978-1979 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekilliği ve Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu üyeliği görevlerini üstlendi. 1979-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. 1995 genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise girdi ve partisinin Grup Başkanvekilliğini yaptı. 1999 Genel Seçimleri'nin ardından partisi CHP'nin meclis dışında kalmasıyla genel başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal'ın istifasının ardından 23 Mayıs 1999 tarihinde düzenlenen 27. Olağanüstü Kurultayda CHP'nin yeni genel başkanı olarak seçildi ve bu görevini 15 ay sürdürdü.

İyi derecede Almanca ve Fransızca bilen Altan Öymen, Aysel Öymen'in 2024'teki ölümüne kadar evli kaldı. İki çocuk babası olan Öymen, 93 yaşında İstanbul Şişli'de bulunan Florence Nightingale Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken hayatını kaybetti.

Cenaze töreni belli oldu

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen için düzenlenecek cenaze töreni programı belli oldu. Öymen için ilk olarak 21 Temmuz Pazartesi günü saat 13.00'te Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tören yapılacak. Ardından saat 15.00'te CHP Genel Merkezi'nde tören düzenlenecek. Öymen'in cenaze namazı 22 Temmuz Salı günü ikindi vakti Teşvikiye Camii'nde kılınacak. Öymen'in cenazesi daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU