Yahudi Telgraf Ajansı: Erdoğan, İsrail'i ziyaret etmeyi planladığını söyledi

"Yahudi düşmanlığını insanlık suçu olarak tanımladı"

Erdoğan'a toplantıda Türk Yahudi Cemaati tarafından hazırlanan "İstanbul'un Sinagogları" adlı albüm kitap da hediye edildi (AA)

ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı (Jewish Telegraphic Agency -JTA), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i ziyaret etmeyi planladığını yazdı.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş JTA'nın yeni yayımladığı haberde, Erdoğan'ın pazartesi günü New York'ta Türkiye Büyükelçiliği ve Amerikan Yahudi Kuruluşları Başkanları Konferansı (CoP) işbirliğiyle gerçekleşen bir toplantıya katıldığı belirtildi.

Burada ABD'deki büyük Yahudi kuruluşlarının liderleriyle bir araya gelen Erdoğan'ın İsrail'i ziyaret etmeyi planladığını söylediği fakat herhangi bir tarih vermediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

JTA'nın buluşmada yer alan ve kimliği açıklanmayan bir yetkiliden edindiği bilgilere göre Erdoğan'ın Yahudi düşmanlığını "insanlık suçu" olarak tanımladığı da ifade edildi.

Basına kapalı yapılan toplantıya CoP Başkan Yardımcısı Malcolm Hoenlein, New York Yahudi Toplum İlişkileri Konseyi Başkanı Gideon Taylor, Etnik Anlayış Vakfı Başkanı Haham Marc Schneier, CoP Başkanı Jack Rosen, İnkarla Mücadele Ligi Onursal Direktörü Abraham Foxman, CoP İcra Kurulu Başkanı William Daroff, Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanları İshak İbrahimzadeh ile Erol Kohen'in de aralarında yer aldığı çok sayıda çatı kuruluş temsilcisi katıldı.

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'na katılmak için gittiği New York'ta Erdoğan, pazar günü ünlü Central Park'ta yürüyüş yapmış, burada aralarında Yahudi öğretilerine dair atölyeler düzenleyen ve meditasyon eğitimleri veren Haham Rachel Goldenberg'in de yer aldığı yurttaşlarla sohbet etmişti.

Ayrıca Erdoğan, Türkevi'ndeki temasları kapsamında Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Lauder'i de kabul etti.

Tel Aviv - Ankara ilişkilerinde normalleşme 

Türkiye - İsrail ilişkileri, 2010'da Tel Aviv güçlerinin Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırmasının ardından kopma noktasına gelmiş, iki ülke de karşılıklı olarak büyükelçilerini çekmişti.

İlişkiler ilerleyen süreçte kademeli olarak düzelse de Ankara, 2018'de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı sonrası büyükelçisini Ankara'ya çağırmıştı.

Türkiye, o dönemdeki protestolarda onlarca sivil Filistinlinin güvenlik güçlerince vurulmasının ardından İsrail'den Ankara'daki büyükelçisini çekmesini istemişti.

Erdoğan ile İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog'un bu yıl marttaki görüşmesinin ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir döneme girilmişti.
 


Normalleşme süreci kapsamında ağustosta karşılıklı büyükelçi atama kararı alındığı duyurulmuştu.

İsrail'in yeni atadığı Ankara Büyükelçisi Lillian, ağustosta maslahatgüzar olarak görevdeyken verdiği söyleşide, Gazze Şeridi'nin yönetimini elinde tutan Hamas'ın iki ülke arasındaki en büyük anlaşmazlık konularından biri olduğunu belirtmişti. Lillian, "Başından beri, aynı fikirde olmadığımız bir süreç inşa ettiğimiz açıktı. Devam edebilir ve bunları daha sonra çözebiliriz" demişti.



Independent Türkçe, Jewish Telegraphic Agency, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU