Lübnan'daki özel bir TV kanalı, pazar günkü haberinde Suriye-İsrail müzakerelerine dair önemli bir iddiaya yer verdi.
LBCI'daki Toni Mrad imzalı haberde, "Bir zamanlar hayal bile edilemeyecek bir manşet gerçek olabilir: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'yla Şam'da görüşüyor" ifadesi kullanıldı.
Yeni Şam yönetiminin, İsrail'in kendilerini tanıması karşılığında Golan Tepeleri'nin 1967'de işgal edilen kısımlarını resmen vermeye razı geldiği öne sürüldü.
Suriye'nin, Beşar Esad'ın düşüşü sırasında ve sonrasında kaybettiği topraklarıysa Tel Aviv'den geri istediği iddia edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Önceden Suriye, İsrail'in Golan Tepeleri'nden tamamen çekilmesini isterken Tel Aviv bu talebi barış anlaşmasının önünde bir engel olarak görülüyordu.
İki ülke, 1948'den beri teknik olarak savaş halinde.
Ahmed Şara önderliğindeki rejimin diğer talepleri şöyle sıralandı: Ülkenin güneyindeki güvenlik düzenlemelerinin açıkça tanımlanması, Ürdün, Suriye ve İsrail'in sınırlarının netleştirilmesi, ABD'nin Suriye'ye destek vermesi.
İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Şam'la doğrudan temasta olduklarını geçen hafta açıklamıştı:
İsrail'le Suriye rejimi her gün her düzeyde doğrudan diyalog yürütüyor. Ben oradaki siyasi yetkililerle bu süreci yürütüyorum.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den beri işgal altında tutuyor. ABD dışında bu bölgeleri İsrail toprağı olarak tanıyan yok.
İsrail'le Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması, tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarını belirliyor.
Ancak 8 Aralık 2024'te 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı olarak İsrail ordusunun Suriye'ye saldırıları arttı.
Ülkedeki askeri altyapıyı imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleterek başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.
Independent Türkçe, Jewish Press, Times of Israel, LBCI, AA