Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: Türkiye’de büyükelçilik açmaya yakınız

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ülkesinin Türkiye’de büyükelçilik açmaya “çok yaklaştığını” belirterek, Ankara ile temasların sürdüğünü ve iki ülke arasındaki “ayrıcalıklı ilişkilerin” yeniden güçlendirileceğini söyledi

Fotoğraf: AA

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ülkesinin Türkiye’de yeniden büyükelçilik açmaya yaklaştığını ve Ankara ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Şeybani, “Elbette Türkiye’deki misyonumuz ve büyükelçiliğimiz önemli çünkü Türkiye ile ayrıcalıklı ilişkilerimiz var.” dedi.

İngiltere’ye resmi ziyarette bulunan Şeybani, Londra’daki Chatham House’da düzenlenen “Yeni Suriye için Dış Politika” başlıklı oturumda değerlendirmelerde bulundu.

“Suriye artık marjinal bir ülke değil”

Suriye ile ABD arasındaki ilişkilerin “çok iyi gittiğini” söyleyen Şeybani, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesinin başarılı geçtiğini aktararak, “Suriye artık marjinal bir ülke değil. Tüm dünya için önemli bir ülke.” ifadesini kullandı.

ABD'nin Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımlarının tamamen kaldırılmasının “sadece bir zaman meselesi” olduğunu belirten Şeybani, Şam’ın küresel algıyı değiştirdiğini ve ülkenin uzun yıllar süren çatışmaların ardından toparlanmak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye ile ilişkiler: Büyükelçilik açmaya yaklaştık

AA muhabirinin Ankara’ya büyükelçi atanmasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Şeybani, yurt dışındaki diplomatik misyonlarda yeniden yapılanma sürecinin sürdüğünü ifade etti.

Türkiye’de Gaziantep’te konsolosluk açarak İstanbul’daki konsolosluğun yükünü azalttıklarını belirten Şeybani, Ankara’daki eski büyükelçilik binasının kira ödenmediği için kaybedildiğini söyledi.

Şeybani, “Türk hükümetiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de Suriye Büyükelçiliği açmaya yaklaştık.” dedi.

“Rusya ile ilişkimiz pragmatik”

Rusya ile ilişkilere dair konuşan Şeybani, Şam’ın Moskova’ya yaklaşımının “pragmatik” olduğunu, karşı karşıya gelmek istemediklerini belirtti. Rusya’nın Suriye’de uzun yıllardır varlık gösterdiğini hatırlatan Şeybani, gelecekteki rolünün geçmişten farklı olacağını ancak ilişkilerin düşmanlığa dönüşmesini istemediklerini vurguladı.

“Suriye bir tablo gibidir”

Uluslararası toplumun Suriye krizinin başında yeterli tepki göstermediğini dile getiren Şeybani, ülkesinin yeniden inşa sürecine odaklanmak istediğini söyledi. Suriye’nin “tek ulusal doku” olduğunun altını çizen Şeybani, “Suriye bir tablo gibidir, tamamlanmadıkça güzelliği görülemez.” ifadelerini kullandı.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU