NASA'nın Ay görevi bir kez daha ertelendi

"Bu, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket"

ABD'de yönetime bağlı Devlet Hesap Verebilirlik Ofisi, NASA'nın Ay planını eleştirmişti (Reuters)

NASA'nın Artemis Ay görevi kapsamında yapılacak test fırlatılışı bir kez daha ertelendi.

Orion kapsülünü taşıyan Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) adlı roketin fırlatılacağı testin, 27 Eylül'de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansı, Ay'a dönüş projesi kapsamında 29 Ağustos'ta yapılacak uçuş denemesini, taşıyıcı roketin motor tankında sorun çıkması nedeniyle son anda ertelemişti.

Deneme, önce 2 Eylül'e ertelenmiş, ancak yakıt sızıntısı sebebiyle bu da hayata geçirilememişti.

Bütün sorunların çözüldüğünü bildiren NASA, en erken deneme tarihini yine de birkaç gün erteleyerek 23 Eylül'den 27 Eylül'e çekti. Alternatif tarih olarak 2 Ekim belirlendi.

Dünyanın en güçlü roketi

NASA Başkanı Bill Nelson, SLS'nin dünyanın en güçlü roketi olduğunu savunuyor. Roketin fırlatma rampasına taşındığı mart ayında görevle ilgili açıklamalarda bulunan Nelson, şöyle konuşmuştu:

Bu, insanları şu anda derin uzaya gönderebilecek tek roket. Dünyadaki en güçlü roket. Orion, şimdiye kadar insanları uçurmuş, insanlar için yapılmış herhangi bir uzay aracından daha uzağa gidecek. Uzayda, astronotlar için tasarlanmış herhangi bir uzay aracından daha uzun süre kalacak.

NASA, 2012'de planlamaya başladığı Artemis görevi için 2025'e kadar yaklaşık 93 milyar dolar harcama yapmış olacak. Yalnızca SLS roketinin 23 milyar dolara mâl olduğu düşünülüyor.

NASA, Ay'a dönüş görevini 2020'lerin sonunda daha ileri ve karmaşık bir aşamaya taşımayı hedefliyor.

Uzay ajansı bir sonraki aşamada 2024'te Ay yüzeyine astronotları indirmeyi ve ardından burada insanların yaşayabileceği bir üs kurmayı amaçlıyor.

Nihai hedefse insanlığın Mars'a ayak basmasını sağlamak.

 

Independent Türkçe, AFP, Space.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU