Artemis görevindeki gecikme, Ay araçlarının bataryalarını bitirebilir

Bir uydu operatörü, "Ne kadar uzun beklersek, risk o kadar yükseliyor" diyor

NASA, 29 Ağustos 2022'de Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin motorlarından biriyle ilgili sorun çıkmasının ardından Artemis 1 görevinin fırlatılmasını erteledi (Reuters)

Artemis 1 fırlatmasının ertelenmesi, NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) roketine bağlı başka bir görevi tehlikeye atıyor.

CubeSat uyduları adı verilen, ayakkabı kutusu büyüklüğündeki 10 uydudan oluşan ikincil bir kargo çok sayıda erteleme nedeniyle bir yıldan uzun süredir SLS içinde sıkışıp kalmış durumda. Operatörler şu sıralar CubeSat'lar üzerindeki bataryaların, görevlerini tamamlamak için yeterli enerjiye sahip olmayacak kadar boşalacağından endişe ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bataryalar, daha sonra küçük uyduların uzun vadeli enerji kaynağı olarak kullanılacak Güneş panellerinin açılması için gerekli.

CubeSat'lar, Ay ve asteroitler için derin uzay radyasyon monitörleri ve sondaları da içeriyor.

Lunar IceCube CubeSat'ın işletilmesine yardımcı olan Ben Malphrus, Science dergisine yaptığı açıklamada, "Ne kadar uzun süre beklersek, bataryaların tükenme riski o kadar yükselir" dedi.

LunaH Map adlı bir başka CubeSat'ın operatörü, batarya rezervinin şu anda yüzde 50 civarında olduğunu tahmin ediyor ve yüzde 40'ın altına düşerse Güneş panellerini açmak için gereken ilk işlem dizisini gerçekleştiremeyeceği uyarısında bulunuyor.

LunaH Map'in operasyon ekibine başkanlık eden Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Craig Hardgrove, NASA'dan uyduyu şarj etmek için uyduya erişim istediğini ama bu isteğinin reddedildiğini söyledi.

"Kaçak yolcuları almayı kabul edip sonra da onları öldüremezsiniz" ifadelerini kullanan Hardgrove, CubeSat'ların fırlatılmasının daima bir risk barındırdığını da kabul etti. Hardgrove "Endişe duymuyorsanız bu bir CubeSat görevi değildir" dedi.

Artemis 1 görevi için en son erteleme pazartesi günü gelmişti. Görev ertelendiğinde Florida'ya bağlı Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde geri sayımın başlamasına sadece 40 dakika kalmıştı.

NASA, yeni fırlatma tarihini 3 Eylül Cumartesi günü yerel saatle 14.17 veya Türkiye saatiyle 21.17 olarak belirledi. Ancak fırlatmanın tam zamanlamasına dair iki saatlik bir aralık bırakıldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU