Ben bir travma cerrahıyım ve yemek alamadığı için intihara teşebbüs eden hastalarım var

Birçok hastalık gibi, travma da sosyal veya mali açıdan dezavantajlı olanlar üzerinde orantısız etkiye sahip

Kendilerini bu durumda bulan ve önlerini göremeyen insanların sayısının giderek arttığına şahit oluyoruz (AFP)

Çalıştığım hastanenin ağır travma servisinin cumartesi sabahı raporu: 11 yeni hastayla yoğun bir gece oldu. 4'ü intihara teşebbüs etti. Özellikle bir cümle dikkat çekiyor: "Artık yemek yemeye parası yetmediği için atlamış".

Ağır travma herkesi etkileyebilir ve Londra'da her yıl toplumun her kesiminden binlerce insan potansiyel olarak yaşamını değiştiren veya sona erdiren yaralanmalara maruz kalıyor. Birçok hastalık gibi, travma da sosyal veya mali açıdan dezavantajlı olanlar üzerinde orantısız etkiye sahip. Günümüzde kendilerini bu durumda bulan ve önlerini göremeyen insanların sayısının giderek arttığına şahit oluyoruz. Bunlar arasında iyi bir işi olup da artık ev kredisini karşılayamayanlar, iki ya da üç işte çalışıp yine de ay sonunu getiremeyenler ve çocuklarının karnını doyurup doyuramayacağı konusunda her gün endişe duyanlar da var. Sürekli mali stres, daha kötü günlerin geleceği korkusu, gidecek hiçbir yer kalmaması ve derin utanç, yetersizlik ve başarısızlık duygularıyla birleşiyor.

İntihar, bu stres faktörlerinin gördüğümüz tek göstergesi değil. Hayal kırıklığı öfkeye, öfke de şiddete dönüşebilir. Halihazırda derin bir toplumsal sorun olan şiddet, artan aile içi şiddet de dahil yükselmeye devam ediyor. Yorgunluk ve sinir, yollarda veya iş yerinde kazalara yol açabilir. Ayrıca daha fazla kişinin suç, silah, bölge sınırları ve insan kaçakçılığının karanlık dünyasına çekilmesinin sonuçlarını da görüyoruz. Ağır travma, sağlık hizmetlerinin sadece bir parçası. Sosyal hizmetler, eğitim ve adalet hizmetlerinin hepsi, pek çok yönden acı çeken insanların dalga dalga arttığına şahit oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hayat pahalılığı krizi, tek başına ortaya çıkmıyor. Hâlâ salgının etkilerini yaşıyoruz. Siyasi ve ekonomik krizler, Ukrayna'da ve ötesinde çatışmalar sürerken küresel iklim felaketinin ilk kez gerçek anlamda farkına varıyoruz. Bunların doğrudan etkileri ve gelecekle ilgili korkularımız, üzerimizde baskı oluştururken günlük hayatımızın stresini arttırıyor. Sağlık hizmetlerinin kendisi krizde ve hizmetin her alanında yoğun bir baskıyla karşı karşıya. Personel etkisiz kalıyor. Her şey çok daha zor ve çok daha fazla enerji gerektiriyor. Gerçek bir çoklu kriz niteliğinde birden fazla krizi aynı anda yaşıyoruz.

Bir travma cerrahı olarak benim görevim, kritik olaylarda ekiplere liderlik etmek. Ekiplerimiz insanları uçurumun kenarından döndürüyor ve hayatlarını yeniden bir araya getirmeye başlamaları için onları iyileştiriyor. Meslektaşlarımla birlikte Kovid salgınının en kötü evrelerini atlattık. Londra Köprüsü saldırılarının cerrahi şefiydim ve Londra'nın karşı karşıya kaldığı birçok kritik olayın yönetimini denetleyerek bilgi aldım. Bir krizi nasıl atlatırsınız? İnsanları koruyarak, güvenilir liderlikle, planlı dirençle ve hep birlikte.

Bir kriz anında her şeyden önce insanlarınızı korumanız gerek. Bazı kaynaklar hayati önem taşır ve kolayca yenilenemez; insanlar ise tüm kaynaklar arasında en hayati olanıdır. İnsanlar olmadan karşılık veremez, iyileşemez ve yeniden inşa edemezsiniz. İnsanlar kapasiteleri ve amaçları varsa, kendileri ve aileleri için güvenliğe sahiplerse bunu başaracaklardır. Size bağlı olanları koruyun.

Bir kriz anında etkili liderlik, çözüm ile kaos arasındaki farkı belirler. Liderlerin bizi başarıya götürecek olanın sahadaki insanlar olduğunu anlamaları gerek. Liderlik, emirler ve buyruklarla ilgili değildir; liderlik, ön saflarda yer alan kişileri desteklemek, onların işlerini yapmalarını kolaylaştırmak ve onlara kaynak sağlamakla ilgilidir. Liderler öncelikleri, hızı ve tonu belirler. Bunun için de insanlarına güven ve itimat aşılamaları gerekir.

Krizlerle başa çıkabilmek için hizmetlerimizin özünde dayanıklılık olmalıdır. Sistemlerin ve ortamların gelecekteki talepleri karşılayabilecek doğal kapasiteye sahip olması gerekiyor. Yüzde 100 verimlilikle çalışan her şey, doğası gereği kırılgandır ve hafif bir stres altında bile arızalanacaktır. Yine söylüyorum, anahtar insanlardır. Bireysel dayanıklılık öncelikle dış baskıların azaltılması, stres etkenlerinin boşaltılması ve zaman ve alan sağlanmasından gelir. Geleceğe hazır bir ulus için, artık dayanıklılığa verimlilikten daha fazla öncelik vermeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Şu anda endişelenen ve acı çekenlere tavsiyede bulunmak çok zor ve kolay cevaplar yok. Londra'daki bombalı saldırılardan sonra, travma sonrası stres yaşama olasılığı en yüksek personel, en fazla izole edilenler oldu. Kendimize ve birbirimize göz kulak olmamız gerek. Arkadaşlarınızdan, ailelerinizden ve komşularınızdan destek alın. Topluluk her şeydir, bölünmekse öldürür. Baskılar ne olursa olsun, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) her zaman yanınızda. Bilemeyeceğimiz şekillerde değişmiş olsak da bunu atlatacağız.

Sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlerken, bireysel ve toplu olarak bu çoklu krizlerin üstesinden gelmemiz gerekecek. Toplumumuz bozulmadan nasıl hayatta kalacağımızı öğrenmemiz gerekiyor. Şimdi ve gelecekte en önemli şey insanlardır.

Profesör Karim Brohi, Londra Ağır Travma Merkezi'nde danışman travma cerrahı olarak görev yapmaktadır



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU