J.K. Rowling son kitabında "translar hakkındaki yorumlarına gelen tepkilerden esinlenmediğini" söyledi

"Kitabın ilk taslağı bazı şeyler yaşanmadan önce tamamlanmıştı"

J.K. Rowling, İranlı yazar Salman Rüşdi'nin bıçaklanmasına tepki verdikten sonra da ölüm tehdidi almıştı (AP)

J.K. Rowling, yeni polisiye romanının olay örgüsünde "gerçekten de" trans topluluğu hakkındaki yorumlarına gelen ters tepkilerden esinlenmediğini açıkladı.

57 yaşındaki yazarın yeni romanı The Ink Black Heart, Robert Galbraith mahlasıyla yazdığı Cormoran Strike polisiye-gerilim serisinin son kitabı.

Son kitap, transfobiyle suçlandıktan sonra öldürülen bir kadının hikayesini anlatıyor.

Rowling, son yıllarda transseksüel hakları konusundaki görüşlerini paylaştığı için gündeme gelmişti. Yazar ilk olarak Haziran 2020'de "regl olan insanlar" ifadesini kullanan bir makaleyi eleştirdikten sonra tepkiyle karşılaştı. Rowling "Eminim eskiden bu insanlar için bir kelime vardı" diye yazıp şöyle eklemişti: 

Biri bana yardım etsin. Kedın? Kadun? Kagdın?

O zamandan beri Rowling, birçok kişinin transfobik olmakla suçladığı çeşitli sosyal medya paylaşımları nedeniyle defalarca eleştirilere maruz kaldı.

Rowling, Virgin Radio'da Graham Norton'a verdiği son podcast röportajında, yeni kitabının konusuyla kendi hayatı arasındaki paralelliklerin tesadüften başka bir şey olmadığını söyledi.

Yazar, "Kitabı internette başıma bazı şeyler gelmeden önce yazmıştım" dedi:

Kocama "Sanırım herkes bunu başıma gelenlere bir yanıt olarak görecek" dedim ama gerçekten de öyle değildi.

Kitabın ilk taslağı, bazı şeylerin yaşanmadan tamamlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıllar boyunca Rowling, "transfobik" olduğu fikrini defalarca reddetti ve trans bireyleri "tanıdığını ve sevdiğini" söyledi. Yazar ayrıca paylaşımları nedeniyle ölüm tehditleri almıştı ve daha önce aktivistler İskoçya'daki adresini internete sızdırmıştı.

Harry Potter yazarı ayrıca podcast sırasında sosyal medyayı "kötü niyetli davranmak isteyen insanlar için bir hediye" olarak nitelendirdi. Rowling, "Bir açıdan bunu yapabileceğimden emin değilim. Herhangi birinin yapabileceğinden emin değilim. Başkalarının nasıl davranmasını istiyorsam ben de internette öyle davranmaya çalışıyorum" diye devam etti:

Hiç istemem... Açıkçası kimseyi tehdit etmedim ve kesinlikle kimsenin evlerine gitmesini ya da buna benzer bir şey yapmasını istemem.

Sosyal medya çok eğlenceli olabilir ve bunun pub tartışması yönünü seviyorum. Bunu yapmak eğlenceli olabilir. Ancak hiç şüphesiz sosyal medya, kötü niyetli davranmak isteyen insanlar için bir hediye.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU