Salman Rüşdi saldırısının ardından Harry Potter'ın yazarı J.K. Rowling ölüm tehdidi aldı

Hakkında ölüm fetvası yayımlanan ünlü yazarın iyileşerek espri yapmaya başladığı bildirildi

J.K. Rowling daha önce trans kişiler hakkındaki görüşleri sebebiyle tepki çekmişti (AP)

Harry Potter'ın yazarı J. K. Rowling, Salman Rüşdi'ye düzenlenen bıçaklı saldırıya tepki göstermesinin ardından ölüm tehdidi aldı.

Kendisine atılan tweet'i dün paylaşan Rowling, Twitter'dan destek istedi.
 


Ünlü yazarın çağrısının ardından kapatılan hesabın sahibi, kendisini "Pakistanlı bir öğrenci, toplumsal aktivist, siyasi aktivist ve araştırma aktivisti" olarak tanımlıyordu.

Meer Asif Aziz adlı kişi, Rüşdi'ye düzenlenen saldırı hakkında "Korkunç bir haber. Şu anda çok kötü hissediyorum. Umarım Rüşdi iyi olur" diyen Rowling'e saldırgan Hadi Matar'ın "devrimci bir Şii savaşçı" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aziz daha sonra "Merak etme sırada sen varsın" diyerek 57 yaşındaki yazarı tehdit etti.

Tweet'lerin ekran görüntülerini paylaşan Rowling ise Twitter'a yardım çağrısı yaptı.

Yazar daha sonra yaptığı açıklamada kendisine gönderilen destek mesajları için teşekkür etti ve İskoç polisinin konuya müdahil olduğunu bildirdi.

İskoç polisi de konu hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Rüşdi'nin durumu iyiye gidiyor

Rüşdi, ABD'nin New York eyaletinde 12 Ağustos’ta düzenlenen bir konferansta bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Ağır yaralanan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Rüşdi hastaneye kaldırılmıştı.

Konferansın düzenlendiği Chautauqua Enstitüsü Başkanı Michael Hill bugün yaptığı açıklamada Hindistan asıllı yazarın solunum cihazından çıkarıldığını ve konuşmaya başladığını duyurdu.
 


Yazar arkadaşı Aatish Taseer, attığı tweet'te Rüşdi'nin espri dahi yapabildiğini söyledi. Taseer daha sonra bu tweet'i silip "Yeni bilgileri vermek bana düşmez. Sonunda iyi haberler aldığımız için iyi hissetmiştim" diyerek özür diledi

Öte yandan Rüşdi'nin menajeri Andrew Wylie, Taseer'ın açıklamasını doğruladı. Wylie daha önce Rüşdi'nin bir gözünü kaybedebileceğini duyurmuştu.

Bununla birlikte ikinci dereceden cinayete teşebbüs ve bıçaklı saldırı düzenlemekle suçlanan 24 yaşındaki saldırgan, çıkarıldığı ilk duruşmada suçsuz olduğunu iddia etti.

Şeytan Ayetleri yüzünden fetva verilmişti

1989'da yayımlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Muhammed'e ithamda bulunduğu gerekçesiyle İslam dünyasından büyük tepkiler almıştı.

14 Şubat 1989'da İran lideri Ayetullah Humeyni tarafından fetva verilerek Rüşdi'nin başına 3 milyon dolar ödül konmuştu.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Metro, CNBC, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU