Tırtıl şeklindeki bakterinin insanların ağzında yaşayacak şekilde evrimleştiği ortaya çıktı

"İnsanların yarısı onları ağızlarında taşıyor"

Bir Neisseriaceae bakterisi, elektron mikroskobu altında böyle görünüyor (Philipp Weber ve Silvia Bulgheresi)

Bilim insanları, Latince adı Neisseriaceae olan bir bakteri ailesinin, insanların ağızlarında yaşayacak şekilde evrimleştiğini tespit etti.

Neisseriaceae, tüm insanların yaklaşık yarısında görülen ve tırtıl şeklindeki cinsleri içeren bir bakteri ailesi. Üstelik yeni bir araştırmaya göre, bu bakteriler insanın ağız boşluğundaki ortama daha iyi adapte olabilmek için tırtıl şeklini aldı.

Araştırmacılara göre bu bakteri ailesinin farklı ortamlara göre anatomik şekillerini değiştirme yeteneği, mikroskobik canlılardaki hücresel süreçlerin incelenmesi için çok iyi bir model oldu.

Zira içinde 700'den fazla bakteri türü barındıran ağız, ilk bakışta mikropların gelişmesi için çok uygun bir yer gibi görünüyor. Ancak aslında mikropların burada tutunabilmesi daha zor çünkü ağzın iç yüzeyini kaplayan hücreler tükürük nedeniyle sürekli dökülüyor ve değişiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avusturya'daki Viyana Üniversitesi'nden hücre biyoloğu Silvia Bulgheresi ve Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Enstitüsü'nden (INRS) mikrobiyal genetikçi Frédéric Veyrier liderliğindeki araştırmacılar, Neisseriaceae türlerinin bu yüzden çoğalmak için ilginç bir yol geliştirdiğini belirtiyor.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'da yayınlanan yeni çalışmada bu canlılardaki hücresel büyümenin anlaşılması için bakteriler elektron mikroskobu altında incelendi.

Elektron demetlerini görüntüleme için kullanan bu mikroskoplar, normal ışık mikroskobuyla görüntülenemeyen küçük nesnelerin gözlemlenmesine olanak tanıyor.

Mikroskop gözlemlerinden sonra araştırmacılar, Neisseriaceae örneklerinin genetiğini düzenledi. Bunun amacı da çubuk şeklindeki organizmaların tırtıl şekline bürünmesini canlı gözlemlemekti.

Zira eldeki bilgiler, bu organizmaların aslında çubuk şeklindeki bir atadan evrimleştiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, çalışmanın bütününde bu küçük topluluktaki mikropların ortama göre farklı şekiller aldığı ve kendi gruplarına fayda sağlayacak farklı roller üstlendiği saptandı.

Bulgular, bir organizmanın tek hücreliden çok hücreli olana doğru nasıl evrimleştiğinin önemli bir örneği oldu.

Bulgheresi, "Çok hücreli Neisseriaceae, hücre şeklinin nasıl evrimleştiğini anlamamızı sağladı" dedi:

Bu arada, insanların yarısı onları ağızlarında taşıyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, MSN

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU