ABD'li ekonomistler: Hayat pahalılığı sonsuza dek sürebilir

"Büyük şirketler, halkın buna tahammül etmek zorunda kalacağını biliyor"

ABD Merkez Bankası (FED), geçen ay politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25 - 2,50 seviyesine çıkarmıştı (AFP)

ABD'li ekonomistler hayat pahalılığının artık azalmayacağını düşünüyor.

Ekonomi alanında eşitlikçi politikalarla ilgili çalışmalar düzenleyen Groundwork Collaborative girişiminden Rakeen Mabud, ABD merkezli haber sitesi VICE'a açıklamasında, fiyat artışlarının kalıcı olabileceğini söyledi.

Mabud, "Büyük şirketler, halkın özellikle barınma ve doğalgaz gibi gerekliliklerde fiyat artışlarına tahammül etmek zorunda kalacağını biliyor. II. Dünya Savaşı'ndan beri fiyatların düzenli şekilde azaldığını görmedik. Fiyatlar arttığında, ilk fırlama dönemlerinin ardından uzun süre yüksek kalıyor" dedi.

ABD'deki konut piyasasında son dönemde yaşanan fiyat artışlarına da değinen Mabud, şunları söyledi:

Konut piyasasını ele alalım. Enflasyon artışı yavaşlasa bile ev fiyatları ve kiralar yükselmeye devam etti. Yatırım şirketleri bu dinamikten tamamen memnun.

Gayrimenkul yatırım Şirketi Starwood Capital'ın CEO'su Barry Sternlicht, geçen yıl yaptığı açıklamada tüketici fiyatlarındaki enflasyonun "etkilerini sürekli gösteren bir durum olduğunu, kiracıların artışları karşılayabilecek seviyede olduğunu" savunmuştu.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danışmanlık hizmeti veren Econ One şirketinden Hal Singer, konut piyasasının yanı sıra tıbbi ürünlerde ve petrol fiyatlarında da artışının süreceğini öngördüğünü ifade etti.

Singer "Fiyatların azalma seyri kolay gerçekleşmiyor. Bir başka deyişle, yeni bir fiyat noktası belirlendiğinde, firmalar fiyatları aşağı çekmekte isteksiz davranıyor. Tüketicilerin çoktan yüksek fiyatları kabul ettiğini düşünüyorlar" diye konuştu.

Öte yandan şirketler de fiyatları ne kadar artırabileceklerine dair araştırmalar yürütüyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın Haziran 2021'de yayımladığı haberinde, Birleşik Krallık merkezli Unilever ve ABD merkezli Mondelez International gibi dev şirketlerin bu yöndeki çalışmaları incelenmişti.

Hızlı tüketim ürünleri sektöründen ABD'li Conagra şirketinin CEO'su Sean Connolly, enflasyonla gelen fiyat artışlarına dair şu değerlendirmeyi yaptı: 

Enflasyon gerekçesiyle yapılan fiyat artışları, genellikle tüketiciler enflasyonun geçici olmadığına inanmadan karşılık bulmuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasayı imzalamıştı.

Biden, "Enflasyonu Düşürme Yasası" kapsamında 10 yıl içinde bütçe açığının 300 milyar doların üzerinde azaltılacağını söylemişti.

ABD Başkanı ayrıca zenginlerin vergilerden üzerlerine düşen "adil payı" ödemelerinin sağlanacağını ve büyük şirketlerin artık minimum yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyeceğini duyurmuştu.



Independent Türkçe, VICE, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU