Nebati'den "enflasyon muhasebesi" talimatı: Reel sektörün görüşü alınacak

"Reel sektörün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz, bu nedenle görüş alarak karar veriyoruz"

Fotoğraf: Twitter / Nureddin Nebati

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon muhasebesi konusunda reel sektörün görüşlerinin alınması talimatını verdi.

Nebati, 16 Ağustos’ta Ankara Ticaret Odası (ATO) yöneticilerini bakanlık binasında ağırladı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, bu görüşmede ATO Başkanı Gürsel Baran, oda üyelerinin sorun ve çözüm önerilerine ilişkin bir dosyayı Bakan Nebati'ye sundu, üyelerin "enflasyon muhasebesi" taleplerini dile getirdi.

Enflasyon nedeniyle işletmelerin sermayeleri eridiği halde sürekli kar ediyor gibi göründüğünü belirten Baran, "Enflasyon nedeniyle fiyatlardaki artış fiktif kar olarak görünüyor. Oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi zorunluluk halini almıştır" dedi.

Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Reel sektörün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz, bu nedenle görüş alarak karar veriyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Nebati, enflasyon muhasebesi konusunda reel sektörün görüşlerinin alınması talimatını verdi ve KDV konusunda da tüm tarafların konuyu etraflıca ele alacağı bir çalıştay yapılabileceğini söyledi.

Enflasyon muhasebesi nedir?

Vergi usul kanununda yer alan maddeye göre son üç yılda yurt içi üretici fiyat endeksi toplamda yüzde 100 ve aynı senede yüzde 10’den fazla yükselirse enflasyon muhasebesi uygulanması gerekiyor.

Örneğin piyasada satılan bir malın yerine yenisi alınana kadar fiyatı artıyor. Bu yüzden de önceden alınan malların değeri bilançolarda düşük görünüyor. Bu firmanın kredibilitesini etkileyip işletme yönetiminde raporlamayı sekteye uğratıyor.

Enflasyon muhasebesinin amacı, bilançolarda duran kıymetleri bugünün değerine endekslemek.

 

Sabah

DAHA FAZLA HABER OKU