Bilim insanları, astronotlar için mıknatısla oksijen üretme yöntemi keşfetti

Mıknatıslar şu anda UUİ'de kullanılan maliyetli ve hantal santrifüj sisteminin yerini alabilir

Warwick Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, mıknatıs kullanarak oksijen üretmek için yeni bir yöntem keşfetti (AP)

Bilim insanları, mıknatısları kullanarak astronotlar için oksijen üretmenin bir yolunu buldu.

Warwick Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yerçekimsiz uzay ortamında suyu oksijene dönüştürmek için bir teknik geliştiren uluslararası bir ekibin parçası oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotlar, suyu hidrojen ve oksijene ayıran bir elektroliz işlemi kullanılarak üretilen oksijeni soluyor, ancak bu yöntem gezegenler arası uzay yolculuğu için uygun değil.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden doktorasını yeni alan Álvaro Romero-Calvo, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nda oksijen, suyu hidrojen ve oksijene ayıran bir elektrolitik hücre kullanılarak üretiliyor, ancak daha sonra bu gazları sistemden çıkarmanız gerekiyor" dedi.

NASA Ames'teki bir araştırmacının nispeten yeni bir incelemesinde, aynı sistemin Mars'a yapılacak bir yolculuğa uyarlanmasının son derece önemli kütle ve güvenilirlik kayıplarına yol açacağı sonucuna varıldı. Bu da sistemin kullanılmasının hiç mantıklı olmayacağı anlamına geliyor.

UUİ'nin düşük yerçekimli ortamında kullanılan mevcut yöntem, gazları dışarı atmak için santrifüjleri içeriyor ama bu makine büyük. Ayrıca önemli miktarda kütle, enerji ve bakım gerektiriyor.

Nature'a bağlı bilimsel dergi NPJ Microgravity'de yayımlanan çalışmada gösterilen yeni teknik ise aynı işlemin mıknatıslarla da mümkün olduğunu ortaya koydu.

Warwick Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Dr. Katharina Brinkert, "Azaltılmış yerçekimi ortamlarında verimli faz ayrımı, insanlı uzay araştırmaları için bir engel ve 1960'larda yapılan ilk uzay uçuşlarından beri biliniyor" dedi.

Mürettebat için oksijen, su elektrolizör sistemlerinde üretiliyor ve elektrot ile sıvı elektrolitten ayrılması gerekiyor. Bu nedenle uzay aracı ve UUİ'deki yaşam destek sistemi için ayrı bir zorluk teşkil ediyor.

Bu etkiler, uzun süreli uzay görevleri gibi alanlarda faz ayırma sistemlerinin daha da geliştirilmesi için muazzam sonuçlara sahip. Bu, su (foto-) elektrolizör sistemlerinde verimli oksijen ve hidrojen üretiminin, kaldırma kuvveti neredeyse yokken bile elde edilebileceğini gösteriyor.
 



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU