Avustralya'da ragbi takımının LGBT+ kararını 7 oyuncu boykot etti

Ulusal Ragbi Ligi'nde ilk kez gökkuşağı renklerini taşıyan formalar giyilecek

Manly Warringah Sea Eagles takımından Sean Keppie, Kieran Foran ve Reuben Garrick formanın tanıtımını yaptı (Manly Warringah Sea Eagles)

Avustralya'da bir ragbi takımının formasında LGBT+ renklerine yer vermesi tartışma yarattı.

Ülkedeki Ulusal Ragbi Ligi'nde (NRL) yer alan Manly Warringah Sea Eagles takımı tarafından pazar günü yapılan açıklamada, perşembe günkü müsabakada oyuncuların yaka, göğüs ve kol kısımlarında LGBT+ renklerini taşıyan formalar giyeceği duyuruldu.

NRL tarihinde ilk kez böyle bir karar verilirken, takımdaki 20 oyuncudan 7'si kendilerine danışılmadığı gerekçesiyle yönetime tepki gösterdi.

Josh Aloiai, Jason Saab, Christian Tuipulotu, Josh Schuster, Haumole Olakau'atu, Tolu Koula ve Toafofoa Sipley perşembe günkü maça çıkmayacaklarını açıklayarak kararı boykot etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel medyadaki haberlerde, bazı oyuncuların formaları kültürel ve dini sebeplerden ötürü giymek istemediği de bildirildi.

Manly Warringah Sea Eagles, perşembe günü NRL finallerine çıkmak için Sydney Roosters'la mücadele edecek. Kurallara göre bir takımdaki tüm oyuncuların aynı formayı giymesi gerekiyor.

Salı günü düzenlenen basın toplantısında teknik direktör Des Hasler, süreci kötü yönettiklerini kabul ederek oyuncularla LGBT+ ve insan hakları topluluklarından özür diledi.

1995'te gey olduğunu açıklayan ve NRL liginde bunu kamusal olarak ilk kez dile getiren oyuncu unvanına sahip Ian Roberts ise sporcuların boykotunun üzücü olduğunu söyledi.
 


Eski Manly Warringah Sea Eagles oyuncusu, karara karşı çıkan sporculara seslenerek "Bu can sıkıcı ve rahatsız edici. Ne yaparsa yapsınlar, sırf gey oldukları için acı çeken kişileri anlayamıyor musunuz?" dedi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de takımın forma kararını destekleyerek, "Avustralya toplumunda, kişiliklerinden ötürü herkese saygı duyulması önemli" demişti.

Öte yandan benzer bir forma gerginliği geçen yıl da yaşanmıştı.

Avustralya Kadınlar Futbol Ligi'ndeki (AFL) Greater Western Sydney Giants takımından Müslüman oyuncu Haneen Zreika, dini inançlarına uymadığı gerekçesiyle LGBT+ renklerini taşıyan formayı giymeyi reddederek maça çıkmamıştı.



Independent Türkçe, BBC, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU