ODF: Karakalpakistan isyanında gözaltına alınan yüzlerce kişi hâlâ hapiste

Özbekistan yönetimiyse kaç kişinin gözaltında tutulduğunu açıklamıyor

34 milyonluk nüfusa sahip Özbekistan'daki Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde 2 milyona yakın kişi yaşıyor (Reuters)

Özbekistan'ın Karakalpakistan bölgesindeki protestolarda gözaltına alınan yüzlerce kişinin halen parmaklıklar ardında olduğu iddia edildi.

Belçika merkezli insan hakları grubu Open Dialogue Foundation (ODF), 1-2 Temmuz'da Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Nukus'ta çıkan protestolarda gözaltına alınan 367 kişiden en az 300'ünün 20 Temmuz itibarıyla hâlâ hapishanede tutulduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ODF'ten Liudmila Kozlovska, gözaltına alınanların yanı sıra onlarca kişinin kayıp olduğunu da iddia etti.

İnsan hakları grubu, kayıp olduğu öne sürülen kişilerin bu hafta bir listesini yayımlamış, Özbekistan Başsavcılığı ise listedeki bilgilerin doğru olmadığını savunmuştu.

Özbekistan'daki yetkililerse şu anda kaç kişinin gözaltında tutulduğuna dair henüz bir açıklama yapmadı.

Karakalpakistan isyanı

Ülkenin kuzey batısında yer alan ve Karakalpak Türklerinin yaşadığı Karakalpakistan, Özbekistan Anayasası'nda özerk olarak tanınıyor. Anayasaya göre bölgenin referandum düzenlemek koşuluyla ülkeden ayrılma hakkı da var.

Fakat Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, haziranda Karakalpakistan'ın özerk konumunun ve referandumla Taşkent yönetiminden ayrılma hakkının kaldırılmasını teklif etmişti.

Bunun üzerine patlak veren protestolarda güvenlik güçleriyle protestocular arasında çatışmalar yaşanmıştı. Özbekistan Ulusal Muhafızları, 516 kişinin gözaltına alındığını, daha sonra bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığını açıklamıştı.
 


Şiddetli gösterilerde resmi rakamlara göre 14'ü sivil, 4'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 18 kişi hayatını kaybetmişti. Yaralanan 243 kişiden 38'inin de emniyet görevlisi olduğu bildirilmişti.

Protestoların "ülkenin istikrarını bozmaya çalışan kesimler tarafından" yapıldığını savunan Mirziyoyev ise 2 Temmuz'da Nukus'a giderek, ülkenin statüsüne ilişkin değişiklik teklifinin geri çekildiğini açıklamış ve 2 Ağustos'a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Dünse OHAL, süresi dolmadan sona erdirilmişti.



Independent Türkçe, CNN, Swiss Info

DAHA FAZLA HABER OKU