Boris Johnson'ın siyaseti bırakmayı düşündüğü öne sürüldü

"Hafta sonunu düşünmeye ayırdı. Henüz karar verdiğini sanmıyorum"

58 yaşındaki Boris Johnson, başbakanlık görevine 2019'da gelmişti (Reuters)

Muhafazakar Parti liderliğinden ayrılan Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson'ın, siyaset sahnesini terk etmeyi düşündüğü iddia edildi.

The Daily Telegraph'ın iki önemli kaynağa dayandırdığı 9 Temmuz tarihli haberde, Johnson ve eşi Carrie Johnson'ın iki çocuklarıyla birlikte geçen hafta sonunu Başbakanlık Çiftlik Evi'nde (Chequers) geçirdiği yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adı açıklanmayan kaynaklar, BK Başbakanı'nın burada Avam Kamarası'nda kalmak ya da bir sonraki seçimde siyaseti bırakmak üzerine düşündüğünü öne sürdü.

Kaynaklardan biri "Hafta sonunu düşünmeye ayırdı. Henüz karar verdiğini sanmıyorum" dedi.

Gazete, başbakanın mali sıkıntı çektiğinin "sır olmadığını" da yazdı. Johnson'ın, Başbakanlık Konutu'nda kaldığı dairesinin tadilatının maliyetinin bir kısmının Muhafazakar Parti bağışçısı David Brownlow tarafından ödendiğinin öğrenilmesiyle maddi zorluk içerisinde olduğunun ortaya çıktığı hatırlatıldı.

Buna göre Johnson'ın parlamento dışında para kazanacağı alanlar arasında yazarlık ve konuşma yapmak var.

Pek çok kitap yazan Johnson, yayınevi Hodder & Stoughton'la William Shakespeare'in hayatı üzerine bir eser için anlaşmıştı. Kitabın 2016'da yayımlanması planlansa da o dönemde Johnson'ın dışişleri bakanlığına getirilmesiyle çıkış tarihi "daha uygun bir zamana" ertelenmişti.

Haberde, Johnson'ın önceden bazı özel yemeklerin ardından 50 bin sterlin karşılığında konuşma yaptığı ve bu işe geri dönebileceği belirtildi.

Başbakan Johnson görevi bıraktı

BK Başbakanı Johnson, 53 parlamenterin hükümet görevlerinden istifasıyla en çalkantılı dönemlerinden birini yaşıyor.

Muhafazakar Parti'de Johnson'a yakın isimlerden istifa edenler arasında Maliye Bakanı Rishi Sunak, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ve Sağlık Bakanı Sajid Javid de yer almıştı. Sunak ve Shapss, 5 Temmuz'da istifalarını bildirirken Johnson'a da görevi bırakma çağrısı yapmıştı. Aynı gün 24 saat içinde 40 parlamenter, hükümet görevlerinden istifasını

Johnson ise parti liderliğinden ayrıldığını 7 Temmuz'da açıklamıştı. "Dünyanın en iyi işini bıraktığı için üzgün olduğunu" kaydeden Johnson, yeni başbakan seçimi için takvimin bu hafta açıklanacağını belirtmişti.

 

Independent Türkçe, The Daily Telegraph

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU