Pompeo Mısır’daki hapishanelere dair “endişeleri paylaştığını” söyledi

İnsan hakları grupları, Mısır’da çoğu demokrasi taraftarı olan yaklaşık 60 bin siyasi mahkum olduğunu tahmin ediyor

Mike Pompeo (Anadolu Ajansı)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Uluslararası Barış için Carnegie Vakfı’ndaki Mısır çalışma grubuna yazdığı mektupta, grubun “Mısır’daki gözaltı merkezlerinin kötü koşulları” hakkındaki “endişelerini paylaştığını” söyledi.

Carnegie’nin orijinal mektubu, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 17 Haziran’da mahkeme salonundaki ölümünün ardından gün yüzüne çıkan “Mısır’daki çok kötü siyasi tutukluluk şartlarına” dikkati çekmişti. Grup, Pompeo’dan “tutuklular için hem kamusal hem de özel olarak sesini yükseltmesini” talep etmişti.

Mursi mahkeme oturumunda yere yığıldıktan sonra hayatını kaybetmişti. 6 yıl boyunca, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları için tıbbi bakım alamadığı hücre hapsinde tutulmuştu. 

Mektup “Mursi’nin gördüğü muamele çok acımasız olsa da, olağan dışı değildi. Bugün, bu şekilde kötü muamele görmeye devam eden binlerce Mısırlı siyasi mahkum var ve birçoğu erken ölüm veya sağlıklarına kalıcı hasar tehlikesiyle karşı karşıya” diye devam ediyor.

İnsan hakları grupları, Mısır’da çoğu demokrasi taraftarı olan yaklaşık 60 bin siyasi mahkum olduğunu tahmin ediyor. Gerekli tıbbi bakımı yapmayı reddetmek rejim tarafından kullanılan yaygın bir cezai önlem haline gelmiş durumda.

 

 

Carnegie’nin mektubuna cevap olarak Pompeo da yurt dışındaki ABD vatandaşlarının güvenliğinin “öncelikli” olduğunu belirtti ve şunları söyledi: 

Bu tutuklulara insanca ve adil davranılmasını sağlamak için çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Buna Mısır'da tutuklanan ABD vatandaşlarını Mısırlı üst düzey yetkililere karşı defalarca müdafaa etmem de dahil.

Pompeo Muhammed Sultan ve Aya Hicazi’ye atıfta bulunarak “Mısır’da gözaltına alınan iki ABD vatandaşı, yönetimin görev süresi içinde serbest bırakıldı ve bu tip çabalar devam ediyor” dedi. 

Teröristlerle işbirliği yaptığı iddia edilerek 2013'te tutuklanan Muhammed Sultan, açlık grevine başladıktan ve Mısır vatandaşlığından çıkmayı kabul ettikten sonra 2015’te serbest bırakılmıştı.

2017’de de Aya Hicazi ve kocası Muhammed Hasaneyn insan kaçakçılığı suçlamaları yüzünden üç yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı. 

Mektup, Mısır kökenli ABD vatandaşı Riym Desuki'nin 7 Temmuz Pazar günü Kahire havaalanına geldikten kısa bir süre sonra yasaklı bir grup olan Müslüman Kardeşler’e katıldığı suçlamasıyla tutuklanmasından ardından gönderildi. Çeşitli insan hakları avukatları, Desuki’nin erkek kardeşi tarafından sunulan talebe rağmen Mısır'daki ABD büyükelçiliğinin olaya ilişkin yeteri kadar çaba harcamadığını belirtti.

ABD'de kalıcı oturma izni bulunan Ola Karadavi ve kocası Hüsam Halef’in ailesi, bunların serbest bırakılması için yeterli müdahalede bulunulmadığı konusunda Beyaz Saray'ı eleştirdi. Ola, 740 gündür hücre hapsinde.

ABD ülkedeki eşi benzeri görülmemiş insan hakları ihlallerine rağmen Mısır'a milyonlarca dolar yardım sağlamaya devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.middleeastmonitor.com

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU