İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ülkesinin nükleer ve füze programı konusunda geri adım atmayacağını vurguladı. Arakçi, uranyum zenginleştirmeyi durdurmayacaklarını belirterek, “Savaşla alınamayan hiçbir şey siyasetle de verilemez” ifadesini kullandı.
Televizyonda katıldığı programda açıklamalarda bulunan Arakçi, İran’ın her türlü olasılığa hazır olduğunu, İsrail’den gelebilecek saldırgan davranışlara karşı da gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Arakçi, “İsrail bir sonraki savaşta bir yenilgi daha alacak. Tahran son savaştan büyük bir tecrübe kazandı, füzelerini gerçek bir savaşta test etti” dedi.
İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarına da değinen Arakçi, “Biz Suriye’nin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz, İsrail’in bu ülkeye yönelik saldırganlığını kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Arakçi, nükleer programla ilgili müzakereye açık olduklarını ancak ABD’nin “kabul edilemez” koşullar dayattığını belirtti. “Uranyum zenginleştirmeyi durduramayız” diyen Arakçi, füze programı konusunda müzakere etmeyeceklerinin de altını çizdi.
ABD ve İsrail’in saldırılarına rağmen İran’ın nükleer kapasitesini koruduğunu vurgulayan Arakçi, “Bombalanan tesislerin enkazı altında hâlâ nükleer malzemeler var; teknoloji yerinde duruyor” dedi.
İranlı Bakan ayrıca, Washington’la doğrudan görüşme niyetlerinin olmadığını ancak dolaylı yollarla anlaşma arayışının sürdüğünü belirtti. Avrupa ülkelerinin “snapback” mekanizmasını devreye sokmasının hukuka aykırı olduğunu dile getiren Arakçi, İran’a yönelik yaptırımlar konusunda uluslararası bir uzlaşının bulunmadığını da ifade etti.
Independent Türkçe