Kılıç gibi pençelere sahip dinozor türü keşfedildi

Dinozora Paralitherizinosaurus japonicus adı verildi

Uzmanlar dinozorun pençelerini diğer hayvanlara saldırmak yerine yemek aramak için kullandığını söyledi (Masato Hattori)

Japonya'da pençeleri kılıca benzeyen bir dinozor türü keşfedildi.

Paralitherizinosaurus japonicus adı verilen dinozorun, yaklaşık 81 milyon yıl önce gezegende dolaştığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dinozor, terizinozor denen bir otçul teropod cinsi. İlk kez Asya'da keşfedilen terizinozorlar genellikle Çin, Moğolistan ve Japonya'da bulunuyor.

Söz konusu yeni türün fosilleri ilk başta 2008'de keşfedildi. Japonya'daki Osoushinai Formasyonu'nda tespit edilen fosiller omur parçası, bilek parçası ve önayaktan oluşuyor.

Ancak o dönemdeki veri eksikliği, uzmanların karşılaştırma yapamamasına yol açtı.

Zamanla keşfedip incelenen fosillerden elde edilen bilgiler sayesinde, fosilin önayak pençesinin sınıflandırılmasını sağladı. Yoshitsugu Kobayashi'nin yönettiği araştırma ekibi farkı görünce fosili tekrar analiz etti.

3 Mayıs'ta Scientific Reports adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, fosilin 80 ya da 81 milyon yıl önce yaşamış bir terizinozor türü olduğunu gösterdi.

Fosilleşmiş önayak kemiği, yaratığın otları yemek için bitki örtüsünü biçmesine yarayan pençesinin kılıca benzediğini gösterdi.

Hayvanın adındaki Paralitherizinosaurus, deniz kenarındaki sürüngen anlamına gelirken, japonicus da Japonya'ya işaret ediyor.

Uzmanlar, bu örneğe bakarak hayvanın büyüklüğünü bilmenin imkansız olduğunu söyledi. Ancak dinozorun muhtemelen, uzunluğu 9 metreyi ve ağırlığı 3 tonu bulabilen hadrozora benzediği düşünülüyor.

Fosil ayrıca Japonya'da bulunan en genç terizinozor kalıntısı ve Asya'da deniz tabanındaki tortularda bulunan ilk kalıntı unvanını kazandı.

 

Independent Türkçe, Live Science, Phys.org

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU