Deniz taraklarının disko ışıklarını sevdiği keşfedildi

"Bu, tüm kariyerim boyunca karşılaştığım en heyecan verici şeylerden biri"

Birleşik Krallık'ın Devon bölgesindeki araştırmacılar, deniz taraklarının "disko ışıklarını" sevdiğini ve ışıklar sayesinde bu deniz canlılarının kolayca toplanabileceğini keşfetti.

Balıkçılar için danışmanlık hizmeti veren Fishtek Marine'den deniz bilimci Dr Rob Enever ve ekibi, yengeç ve ıstakoz yakalamak için balık kullanma ihtiyacını ortadan kaldırma ve böylelikle balık stoklarını koruma amacıyla su altı ışıkları tasarladı.

Minik ışıkların yengeçleri tuzaklara çekeceği düşünülüyordu. Ancak denemeler sırasında ilginç bir manzara ortaya çıktı: Deniz tarakları LED ışıklarına daha çok ilgi duyuyordu.

"Deniz tarağı diskosu gibiydi" diyen Enever, bulgularını şöyle özetledi:

Tuzağı aydınlatın ve içeri girsinler. Bunu daha önce kimsenin keşfetmemiş olması şaşırtıcı. Çok heyecan verici bir keşif.

Enever, "Bu, tamamen yeni bir kıyı balıkçılığı biçimi oluşturma potansiyeline sahip" diye de ekledi:

Dünyada bir ilk.

Deniz tarakları, dünyanın tüm tuzlu sularında yaşayan ve çift kabuklular diye nitelenen bir deniz canlısı. Bu türün küçük bir kısmı kayalık yüzeylerde yaşarken, diğerleri genellikle salgıladıkları ipliksi bir yapıyla deniz çayırlarına tutunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İyi gelişmiş sinir sistemleriyle tanınan deniz tarakları, 200 kadar göze sahip olabiliyor.

Birçok deniz tarağı türü, besin kaynağı açısından son derece değerli görülüyor. Ayrıca kabukları da koleksiyoncular ve tatilcilerin vazgeçilmezlerinden. Eski çağlardan beri mimari ve tasarımda kullanıldıkları da biliniyor.

Ancak bu canlılar genellikle deniz habitatlarına zarar veren tarama yöntemiyle yakalanıyor. Zira bunları elle toplamak için dalgıçları kullanmak hem çok emek hem de fazla zaman gerektiriyor ve daha pahalıya mal oluyor.

Bu nedenle Enever, icat ettikleri deniz tarağı tuzaklarının okyanusa ve çevreye daha az etkisi olan, yeni bir avlanma yöntemi olduğunu ifade ediyor.

Enever ve ekibinin 2019'dan beri üstünde çalıştığı icadı son olarak balıkçı Jon Ashworth denedi. Ashworth, "Taşıdığımız hemen hemen her tuzağın içinde deniz tarağı vardı" diye konuştu.

Deneylerde toplam 1886 tuzak kuruldu. Bunlardan 985'i ışıklıydı ve 518 deniz tarağı yakaladı. Kontrol grubu için de denize ışıksız 901 tuzak bırakıldı. Bunların sadece iki deniz tarağı yakaladığı görüldü.

Deneylerden elde edilen sonuçlar, hakemli bilimsel dergi Journal of Fisheries Research'te yayımlandı. Araştırma makalesinin yazarları arasında York Üniversitesi'nde deniz ekoloğu Dr. Bryce Stewart da yer alıyordu.

20 yıldan fazla süredir deniz tarakları üzerinde çalışan Stewart, "Bu, tüm kariyerim boyunca karşılaştığım en heyecan verici şeylerden biri. Çok büyük bir sürpriz" ifadelerini kullandı.

"Deniz taraklarının gözlerinin arkasında aynalar var ve ayrıca biri daha koyu, diğeri daha açık nesneleri algılayan iki retinaları mevcut" diyen bilim insanı, sözlerine şöyle devam etti:

Belki de avcılardan korunmak için ya da yiyecekleri planktonları daha kolay bulmak için aydınlatılmış alanları tercih ediyorlar.

 

Independent Türkçe, The Guardian, NME

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU