Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği görüşmelerini bloke etmesi dünya basınına nasıl yansıdı?

Analizlerde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimlere yönelik hamleler yaptığı savunulurken, F-35 ve S-400 meselelerinin de gündeme geleceği iddia edildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, belirttiği şartlar yerine getirilmeden İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine izin vermeyeceğini ifade etmişti (Reuters)

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına ilişkin görüşmeleri bloke etmesi dünya basınına farklı şekillerde yansıdı.

Rusya - Ukrayna savaşı 85. gününde de tüm şiddetiyle sürerken, Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün yapılan görüşmelerde Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya hızlı katılım sürecinin ilk adımını bloke etmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her iki ülkeyi de "terörist misafirhanesi" diye niteleyerek, FETÖ ve PKK üyelerini barındırdıkları ve terörizme destek oldukları gerekçesiyle üyeliklerini kabul etmeyeceğini söylemişti.

Gelişmeler dış basında da geniş yankı buldu.

"Oy artırmaya çalışıyor"

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'daki analizde, "yüzde 66,9'a yükselen enflasyon ve gelecek yaz düzenlenecek seçimler karşısında Erdoğan'ın oylarını artırmaya çalıştığı" savunuldu.

Analizde, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute -RUSI) Jonathan Eyal'ın görüşlerine de yer verildi.

"F-35 ve S-400 tartışılabilir"

Eyal, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın yanı sıra ABD'den de talepleri olduğunu savunarak, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sisteminin yarattığı diplomatik kriz ve bunun ardından Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasının da bu süreçte tartışılabileceğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'nın prestijli medya kuruluşlarından Deutsche Welle'nin (DW) internet sitesindeki haberde, kimliğini paylaşmayan diplomatik kaynaklardan edilen bilgilere göre, sorunun büyükelçiler arasında değil daha yüksek kademedeki yetkililerin görüşmeleriyle çözülebileceği belirtildi.

"NATO'ya şantaj"

İsrail'deki Jerusalem Post gazetesindeki analizdeyse "Türkiye'nin NATO'ya şantaj uygulamaya çalıştığı ve asıl isteğinin Finlandiya'yla İsveç'teki muhalif sesleri susturmak olduğu" iddia edildi.

"Açık kapı bırakıldı"

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yer alan değerlendirmede, "İsveç ve Finlandiya'nın Erdoğan'ın taleplerini yerine getirmesi karşılığında Ankara'nın iki ülkenin üyeliği için açık kapı bıraktığı" belirtildi.

Haberde, Demokratik Parti'den Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez'in Türkiye'nin söz konusu hamleyi F-16 savaş uçağı almayı planladığı bir dönemde gerçekleştirdiğini ifade ederek, ABD Başkanı Joe Biden'ın bunu göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

"Tehlikeli oyun"

Japonya'nın ulusal gazetelerinden Nikkei Asia'daki haberdeyse, son gelişmelerin "Türkiye'nin güvenlik endişelerini ve F-16 satın alınması gibi zorlu konularda ABD'den beklediği imtiyazları yansıttığı fakat Erdoğan'ın tehlikeli bir siyasi oyun oynadığı" savunuldu.
 


Türkiye'nin talepleri

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'e konuşan üç Türk yetkilinin paylaştığı bilgilere göre Ankara, Finlandiya ve İsveç'in açık şekilde PKK'yı kınamasını istiyor.

Ayrıca Türkiye, 2019'da Suriye'ye girilmesinin ardından Finlandiya ve İsveç'in Ankara'ya uyguladığı silah ambargosunu da kaldırmasını talep ediyor.

Bunların yanı sıra yetkililere göre Ankara, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın aldıktan sonra çıkarıldığı F-35 savaş uçağı programına yeniden dahil olmak istiyor.

Türkiye, ABD'den F-16 savaş uçağı satın almak için taleplerinin karşılık bulmasını ve Washington'ın S-400 yaptırımlarını kaldırmasını da talep ediyor.



Independent Türkçe, Washington Post, Guardian, Jerusalem Post, Deutsche Welle, Nikkei Asia, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU