CNN: Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde eğitimde "Ruslaştırma" politikası uygulanıyor

"Ukrayna vatandaşları ne yazık ki ülkelerine karşı savaşıyor"

Ukrayna'da okul çağındaki milyonlarca çocuk savaş yüzünden yerinden edildi (AFP)

Rusya - Ukrayna savaşı bütün hızıyla devam ederken, işgal altındaki topraklarda eğitimde Ruslaştırma politikası uygulandığı öne sürüldü.

Bölgede görev yapan eğitimcilerle görüşen ABD merkezli CNN International, okullardaki Ruslaştırma iddialarını yazdı.

Bugün geçilen haberde, işgal edilen yerlerde eğitimcilere yönelik tehditlerin her geçen gün arttığı öne sürüldü.

Adı açıklanmayan bir öğretmen, Rus kuvvetlerinin okul müdürüne "Ukrayna dili ve tarihiyle ilgili bütün ders kitaplarını vermesini emrettiğini" söyledi. İddiaya göre müdür emre uymadı ve sert duruşu Rusları caydırdı.

"Baskı ve şiddet"

Eğitim Ombudsmanı Serhii Horbaçov, savaşın başlangıcından bu yana öğretmen, veli ve öğrencilerden 100'ü aşkın yardım çağrısı aldıklarını söyledi:

İşgal altındaki eğitim kurumlarındaki çalışanlar, kendi hayatlarını tehlikeye atıyor. Bu kişiler baskı ve şiddete maruz kalıyor. Eğitimden sorumlu yetkililerin ve okul müdürlerinin kaçırıldığı vakalar biliyoruz. Öğretmenler, okullarda makineli tüfek namlusu altında işbirliği yapmaya ve çalışmaya zorlanıyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki bir okulda müdürlük yapan Nina da geçen ayın sonlarında maskeli Rus askerlerinin evini bastığını söyledi. Haberde, "Askerler silah değil Ukraynaca ders kitaplarını arıyordu" ifadeleri yer aldı.

Güvenlik sebebiyle soyadı gizlenen 48 yaşındaki müdür "Her yeri aradılar, kanalizasyonları ve dışarıdaki tuvaleti bile" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nina daha sonra askerlerin kendisini okula götürdüğünü ve tarih dersi kitaplarını teslim etmesini emrettiğini belirtti. Rus kuvvetleri ayrıca okulun müfredatı hakkında bilgi aldı.

Nina, askerlerin okulların tekrar açılmasını istediklerini ancak kendisinin bunun güvenli olmayacağını söylediğini aktardı. En nihayetinde serbest bırakıldığını kaydeden Nina, "Oğlum hakkında bilgi sahibi olduklarını ve bana bir kızım olduğunu hatırlattılar. Bunu bir tehdit olarak görüyorum" dedi.

Nina ve ailesi daha sonra Rus birliklerinin tekrar geleceğinden korkup kaçtı.

"Ruslar, Kırım'dan öğretmen getireceklerini söyledi"

Harson'da bir yetkili olan Serhii Khlan, Rus askerlerinin kentin güneyinde Ruslaştırma politikası uyguladığını savundu. Khlan, Rusların "Kırım'dan öğretmen getireceklerini çünkü Ukraynalı öğretmenlerin Rus programlarında çalışmayı kabul etmediğini" söylediğini öne sürdü. Khlan, programı kabul eden birkaç öğretmenin cezalandırılacağını belirtti.
 


CNN International, işgal edilen bölgelerde görev yapan birçok eğitimcinin, müfredatta değişikliğin öğrenciler üzerindeki etkisinden korktuğunu ve bu yüzden Rusya'nın taleplerine direnmeye çalıştığını yazdı.

Luhansk'taki bir matematik öğretmen, yetkililere Rus müfredatının kullanılması için ültimatom verildiğini açıkladı:

Tabii ki de 'Bunu yapmayacağız' dedik. 'Göreceğiz, Her birinizin dosyası var' cevabını verdiler. Korkutucuydu.

Öğretmen, Rusların daha sonra "En azından okuyup karar verin, çünkü program gerçekten güzel" diyerek Rusça ders kitaplarını e-postayla yolladığını belirtti:

Bizi ikna etmeye çalıştılar. Ama internetimizin olmadığını ve hiçbir şey ulaşmadığını söyledik.

Deneyimli eğitimci Oleh Okhredko, Rusya'nın benzer bir stratejiyi 2014'te ilhak edilen Kırım'da da izlediğini öne sürdü:

Kırım, Rusya için deneysel bir alan haline geldi. Tarihi olayları yeniden yazan Rus propagandası, Kırım'daki okulların müfredatına eklendi. Bunun çocuklar üzerinde çok zararlı etkileri oldu.

Ukrayna'nın kitaplardan tamamen çıkarıldığını savunan Okhredko, çocuklara "ABD ve Ukrayna'nın birer düşman olduğu" görüşünün yerleştirildiğini söyledi:

6 ila 8 yıl önce, 11-13 yaşları arasındayken, okulda olan çocuklar şimdi Ukrayna'ya karşı savaşıyor. Ukrayna vatandaşları ne yazık ki ülkelerine karşı savaşıyor.

Zelenski: 1570 eğitim kurumu bombalandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 82. gününe girildi. Birleşmiş Milletler tarafından 13 Mayıs'ta yapılan açıklamada, savaşta en az 3 bin 573 sivilin öldürüldüğü kaydedildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada savaşta en az 1570 eğitim kurumunun bombalandığını öne sürdü.

 

Independent Türkçe, CNN International, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU