Uluslararası Çalışma Örgütü: Ukrayna'daki istihdam kaybı 5 milyona yaklaştı

Çatışmalar sürdüğü sürece kaybın 7 milyona ulaşması bekleniyor

Ukrayna'nın Zaporijya kentindeki çelik fabrikasındaki işçiler istilaya rağmen çalışmalarını sürdürüyor (Reuters)

Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organization-ILO) Rusya'nın istilasıyla başlayan savaşın ardından Ukrayna'daki istihdam kaybının 5 milyona yaklaştığını duyurdu.

Dün yapılan açıklamaya göre işgücünün yaklaşık yüzde 30'una denk gelen 4,8 milyonluk kaybın, çatışmalar sürdüğü sürece 7 milyona çıkması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ILO'nun çalışmasında "yerinden edilme, mülteci akışı ve ekonomik aksaklıkların" istihdamda büyük kayıplara yol açtığı yazıldı.

Veriler, ateşkes sağlanması halinde 3,4 milyon işin hızla geri dönebileceğini ve iş kaybının yüzde 8,9'a düşebileceğini gösterdi.

Ayrıca Polonya ve Romanya gibi Ukrayna'dan kaçan mültecilerin çoğunu barındıran komşu ülkelerde de savaşın uzaması halinde işsizliğin artırması bekleniyor.

Öte yandan Kazakistan ve Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerinden Rusya'ya giden işçilerin, yaptırım ve savaş maliyeti yüzünden ekonomide sıkıntıların artması halinde memleketlerine dönebileceği bildirildi. Bu durumun, Orta Asya ekonomilerini kötü şekilde etkileyebileceği düşünülüyor.

Zira örneğin Kırgızistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 31,3'ünü, Tacikistan'ın GSYİH'sinin yüzde 26,7'sini işçilerin getirdiği dövizler oluşturuyor.

Rusya - Ukrayna savaşının gıda ve enerji fiyatlarını tırmandırdığına dikkat çeken ILO, Kovid-19 pandemisi yüzünden gerileyen ve iyileşme sürecine giren düşük ve orta gelirli ülkelerdeki işlerin savaş yüzünden tehdit altında olduğunu vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 78. gününe girildi. Birleşmiş Milletler tarafından dün yapılan açıklamada, savaşta en az 3 bin 496 sivilin öldürüldüğü kaydedildi.



Independent Türkçe, Reuters, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU