NASA gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskobunun kaydettiği çarpıcı görüntüyü yayımladı

"Bu, insanlık için olağanüstü bir dönüm noktası"

Görüntü, James Webb'in Orta Kızılötesi Enstrüman (MIRI) cihazıyla kaydedildi (NASA)

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun yaklaşan bilimsel operasyonlarını tartışmak için pazartesi sabahı bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda teleskobun kaydettiği, göz kamaştırıcı yıldız görüntüleri yayımlandı.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görev alan Michael McElwain, "Teleskop hizalama sürecinin beklediğimizden daha iyi bir performansla tamamlandığını bildirmekten memnuniyet duyuyorum" diye konuştu:

Bu, insanlık için olağanüstü bir dönüm noktası.

10 milyar dolarlık uzay teleskobu, şu anda Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki L2 noktasına konuşlanmakla meşgul. Bu da aracın gezegene Ay'dan 4 kat daha uzak olacağı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskobu diye nitelenen cihaz, henüz tam anlamıyla faaliyete geçmedi.

Ancak teleskobun düzgün çalıştığından emin olmak için veriler toplanmaya başladı. NASA da zaman zaman teleskoptan yakalanan görüntüleri paylaşarak James Webb’e yönelik heyecanı taze tutuyor.

Basın toplantısında sunulan fotoğrafta Samanyolu Galaksisi’nin uydu gökadası diye nitelenen Büyük Macellan Bulutu ayrıntılı biçimde görülüyor.

Büyük Macellan Bulut, daha önce, şu anda emekliye ayrılmış olan Spitzer Uzay Teleskobu'nun Kızılötesi Dizi Kamerası’yla görüntülenmişti.

İki görüntüyü karşılaştıran araştırmacılar, James Webb’in ayrıntılı gözlem gücünü gözler önüne serdi.
 

fd611ca9-5ada-4633-939e-da6fac6cd857.jpg
Soldaki fotoğraf Spitzer, sağdakiyse James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekildi (NASA)


Avrupa Uzay Ajansı’nda görev alan astronom Christopher Evans, "Bu, Webb'in önümüzdeki yıllarda bizim için yapacaklarının gerçekten güzel bir örneği" ifadelerini kullandı.

James Webb, evrenin derinliklerine bakacak

25 Aralık’ta Avrupa Uzay Ajansı'nın Ariane 5 adlı kargo roketiyle fırlatılan gözlem aracı, 1990’dan beri uzayın derinliklerini gözlemleyen Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak. 

Teleskop en az 5 yıl çalışacak şekilde tasarlandı ama bilim insanlarının son hesaplamaları teleskobun 20 yıldan uzun süre çalışmak için yeterli yakıta sahip olabileceğini gösteriyor.

Geliştirilmesine NASA’nın öncülük ettiği teleskobu 15 ülke ortak işletiyor.

Teleskop, "Dünya benzersiz mi?", "Ona benzer başka gezegen sistemleri var mı?" ve "Evrende yalnız mıyız?" gibi çok temel sayılan ama henüz tam olarak yanıtlanamamış soruların peşinden gidecek.

Gözlem aracı, birbirinden epey farklı ötegezegenleri inceleyecek, yaşamın yapı taşlarını bulma umuduyla, Dünya'nınkine benzer atmosferleri araştıracak ve başka gezegenlerde organik moleküller saptamaya çalışacak.

Teleskobun bir diğer amacı da yıldızların evriminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak. Kızılötesi ışıkta gözlem yapan araç, bir zaman makinesi görevi görecek.

Güçlü teleskopları kullanarak çok uzaktaki gök cisimlerini inceleyen bilim insanları, ilgili gök cisminden gelen ışığın Dünya'ya ulaşma süresi uzadığı için "zamanda geriye bakma" imkanı yakalıyor.

NASA yetkililerine göre James Webb Uzay Teleskobu 13,5 milyar yıl öncesini, yani evrenin yeni oluştuğu zamanı gözlemleyebilecek kadar güçlü.

 

Independent Türkçe, Space, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU